Tilapia discolor (GÜNTHER, 1903)

Tekst: Joop Clement - foto: bovenaan Michel Keijman, onderaan Joop Clement  
Etymologie: 

Tilapia, naar een Afrikaanse (Bechuana) naam voor vis : Thiape. discolor = kleurloos/kleurverliezend.

Referentie: 

Teugels, G.G. and D.F.E. Thys van den Audenaerde 1991 Tilapia. p. 482-508. In: J. Daget, J.-P. Gosse, G.G. Teugels and D.F.E. Thys van den Audenaerde (eds.) Check-list of the freshwater fishes of Africa (CLOFFA). ISNB, Brussels; MRAC, Tervuren; and ORSTOM, Paris. Vol. 4.,   

Literatuur: 

M.C.W. Keijman, Cichlidae 36-3 juni 2010.  

Beschrijving: 

Middelgrote Tilapia welke valt onder het geslacht Coptodon. Deze soort  bereikt een lengte van 25 cm. Het kleurpatroon variëert enigzins, afhankelijk van de vindplaats. Zilver/messing gekleurde hooggebouwde vis welke op het lijf onregelmatige zwarte plekk en heeft. Het mannetje is over het algemeen wat groter. Het vrouwtje kan, afhankelijk van haar gemoedstoestand voorzien zijn van een rode kleur bij de borst en de buik. 

Herkomst: 
Afrika  
Verspreiding: 

Het verspreidingsgebied strekt zich uit, over het zuid-oostelijke deel van Ivoorkust en westelijk, Ghana. Deze, cichlide komt voor in, de rivieren, Bia (zuidoosten van Ivoorkust), de Tano, en de Pra, (zuidwesten van, Ghana) en, wordt ook gevonden in het, Bosumtwimeer.  

Gedrag: 

Scholenvis welke in de paartijd terrortoriaal wordt. Goed samen te houden met andere robuuste soorten. Is verder erg levendig en maakt graag gebruik van het hele aquarium.

Voedsel: 

Heeft een voorkeur voor plantaardig voedsel. In het aquarium neemt deze vis vlokvoer, pellets, diepvriesvoer met voorkeur voor plantaardig, maar ook mysis, artemia en muggelarven worden graag genomen.  

Kweek: 

Substraatbroeder waarbij het legsel meestal op een steen afgezet wordt. Na ongeveer 10 dagen zwemmen de jongen vrij. Vrij grote legsels van 100 of meer.

Aquarium: 

Inrichten met keien,grind en wortelhout. Eventueel Anubias daarbij. Kantlengte 150 cm. Stelt geen eisen aan de waterkwaliteit.  

alt

Herkomstgebied: