Apistogramma sp. Erdfresser A154/A155

Etymologie: 

Apistogramma: met onbetrouwbare zijlijn, apistos = Grieks voor onbetrouwbaar, gramma = lijn, streep. sp. = species, Erdfresser = Duits voor aardeter.

Referentie: 

Deze soort is nog niet beschreven.

Beschrijving: 

Apistogramma sp. Erdfresser is als eerste genoemd door Kullander in een wetenschappelijk document als de Apistogramma hippolytae, echter is  later aangegeven dat het ging om een misidentificatie. De Apistogramma sp. Erdfresser behoort tot de A. pertensis groep/ pertensis complex. De Apistogramma sp. Erdfresser is soms als bijvangst te vinden tussen A. pertensis. Ondanks dat de A. sp. Erdfresser onder het pertensis complex valt, heeft deze soort een andere uiterlijk waarmee hij zich onderscheid van de A. pertensis. De A. sp. Erdfresser heeft in tegenstelling tot de A. pertensis een gevorkte staartvin.De eerste drie dorsale stekels zijn donker gekleurd en verlengd. Er loopt een laterale band over het lichaam die eindigt bij de zwarte vlek op de staartwortel. De borst is volledig beschubt.  Apistogramma sp. Erdfresser is een soort die voorkomt in gebieden met helder water.  De soort is voornamelijk te vinden rondom de oevers en boven zandbodems.

Herkomst: 
Brazilië
Verspreiding: 

De verspreiding van de Apistogramma sp. Erdfresser is niet geheel bekend. Het holotype is gevonden in de Rio Ipixuna (Rio Purus drainage), maar zij is ook aangetroffen in het Lago Manacapuru gebied tot aan het begin van de Rio Amazonas nabij Manaus.

Gedrag: 

A. sp. Erdfresser is op zich een vrij rustige soort. Wel kan het tegenover andere Apistogramma-soorten feller reageren. De soort is prima in een harem te houden, mits de bak er groot genoeg voor is. Momenteel houd ik zelf in een twee meter bak een groep van elf exemplaren. Tot op heden gaat dit goed, zelfs met meerdere mannen bij elkaar. Onderling zullen ze wel eens naar elkaar dreigen, maar laten elkaar verder met rust. Tijdens de broedzorg zal het vrouwtje zich feller/territorialer en beschermend opstellen. Het mannetje zal qua gedrag niet veel veranderen.

Voedsel: 

Wat betreft voedsel neemt de sp. Erdfresser bijna alles tot zich. Voer zoals Artemia, muggenlarven, cyclops, daphnia en krill is geen problemen voor de soort. Daarnaast zul je zien dat de soort ook redelijk actief is met het zandhappen en zeven voor voedsel (vandaar de naam Erdfresser). De jongen zullen ook zeker voeding zoeken tussen het debris (zwevende deeltjes) in het aquarium.

Kweek: 

Een vrij makkelijke soort om te kweken. Het vrouwtje zet haar eitjes af in een hol en neemt de broedzorg voor haar rekening. Het mannetje neemt niet echt actief deel aan de broedzorg. Hij zorgt er echter wel voor dat een bepaald gebied rondom het nest wordt verdedigd, maar verder houd hij zich er niet mee bezig.

Aquarium: 

Het beste houdt men Apistogramma sp. Erdfresser in een aquarium vanaf één meter. Dit vanwege de felheid die het vrouwtje kan vertonen tijdens het broedperiode. Het is mogelijk om de Apistogramma sp. Erdfresser te houden als koppel of als de bak groot genoeg is, in een groep. Voor de inrichting kan men het beste kiezen voor een zandbodem met daarop een bladstrooiselzone en stukjes botanicals (natuurprodukten zoals Savu pods, etc). Betreffende de beplanting kan men het beste denken aan een grassoort, wat een idee geeft van hun natuurlijke habitat. Het water hoeft niet sterk aangezuurd te worden, aangezien de soort  leeft in voornamelijk helderwater en wellicht witwater.

Hieronder een voorbeeld van hoe de inrichting voor de sp, Erdfresser eruit kan zien.

 

Stoplicht: 
Groen
Herkomstgebied: 
synoniemen: 

A. sp. Lyretail Purus

A. sp. Rondonia

A. pulchra (mis-ID)