Fotowedstrijd NCD 2018 en deelname

In dit artikel treft u alle noodzakelijke informatie over het reglement en de deelname betreffende de NVC fotowedstrijd voor de Nationale Cichlidendag 2018.

De wedstrijd

Deelname aan de NCD fotowedstrijd 2018 staat open voor NVC-leden én voor niet-leden. De fotowedstrijd is opgedeeld in twee categorieën. Iedere deelnemer mag aan beide categorieën deelnemen en voor elke categorie mag een deelnemer maximaal twee foto’s insturen. Het is dus voor één deelnemer mogelijk, in totaal, vier verschillende foto’s in te zenden voor de NCD fotowedstrijd.

De eerste categorie is Algemeen. In deze categorie is het de bedoeling de schoonheid van minimaal één cichlide zo goed en mooi als mogelijk op een foto te laten uitkomen.

De tweede categorie is Gedrag. In deze categorie is het de bedoeling (soorttypisch) gedrag van minimaal één cichlide zo goed en mooi als mogelijk op een foto te laten uitkomen.

Reglement

  • Tenminste één cichlide moet het hoofdonderwerp van de deel te nemen foto vormen.
  • Een foto kan slechts aan één categorie deelnemen, het is dus niet mogelijk dezelfde foto voor zowel de categorie Algemeen als de categorie Gedrag in te zenden.
  • De persoon die deelneemt aan de fotowedstrijd door foto’s via onderstaande weg (zie kopje deelname) in te zenden dient deze foto’s zelf te hebben gemaakt. Blijkt dit niet het geval dan volgt onmiddellijke diskwalificatie. Het is niet verplicht dat de afgebeelde vis(sen) ook in het bezit van de fotograaf zijn (geweest). De cichliden van een ander mogen dus als ‘fotomodel’ fungeren.
  • Het substantieel bewerken (bv. door gebruik te maken van Photoshop) van de deel te nemen foto’s is niet toegestaan wanneer dit afbreuk doet aan de werkelijkheid. Dit geldt zowel voor vis als achtergrond.
  • Het plaatsen van enige andere toevoegingen (links, banners, watermerken of anderszins) aan de deel te nemen foto(’s) is niet toegestaan.
  • Elke ingezonden foto dient over een minimale resolutie van 1800x1200 (of 1200x1800) pixels te beschikken om in aanmerking te komen voor deelname. Indien een analoge camera wordt gebruikt kan een afdruk van 30x20 cm per post worden opgestuurd. Stuur hiervoor een e-mail naar fotowedstrijd@nvcweb.nl om het NVC adres te ontvangen waar de onderhavige foto(’s) naartoe moeten.

LET OP

  • Geef bij elke inzending duidelijk aan in welke categorie de foto moet deelnemen.
  • Geef bij elke foto (alleen) de volledige wetenschappelijke naam van de afgebeelde cichlidensoort(en) aan. Incorrecte namen zullen worden gecorrigeerd dus laat deze regel geen belemmering vormen.
  • Vermeld bij de inzending tenminste je voor- en achternaam, adres en woonplaats.

Deelname

Om deel te nemen aan de NCD fotowedstrijd 2018 moeten de foto’s worden verstuurd naar fotowedstrijd@nvcweb.nl en voldoen aan bovenstaand reglement. Het inzenden van foto’s is mogelijk vanaf 15 november 2017 tot en met 24 januari 2018.

Jurering

De jury bestaat dit jaar uit de twee fotografen die vorig jaar de NCD fotowedstrijd wonnen. Dit waren John de Lange (Algemeen) en Jan Fioole (Gedrag). De ingezonden foto’s worden beoordeeld langs een aantal vaste punten, waarvan de belangrijkste is in hoeverre zij aan de vraagstelling van de categorie voldoen. Daarnaast wordt gekeken naar de scherpte, kleur en belichting van de foto. Alsmede naar de achtergrond, of er geen storende zaken (bv. zichtbare techniek) op de foto zichtbaar zijn en natuurlijk of de afgebeelde cichlide goed herkenbaar is. De soort of variant (en dus de mogelijke zeldzaamheid) van de afgebeelde cichlide heeft geen invloed op de beoordeling. Over de uitslag wordt niet gecorrespondeerd.

Tentoonstelling en prijsuitreiking

Alle inzendingen zullen op de Nationale Cichlidendag (24 februari 2018) worden tentoongesteld op formaat 20x30 cm. Aan het einde van de dag mag de inzender de tentoongestelde foto, indien gewenst, meenemen. De beide winnaars (voor elke categorie één) krijgen een jaar gratis lidmaatschap op de NVC (inclusief een abonnement op het periodiek Cichlidae) en ontvangen hun winnende foto afgedrukt op canvas. De winnaars van de fotowedstrijd worden op de Nationale Cichlidendag bekend gemaakt. Om 15:30 uur zal de voorzitter in de lezingzaal het woord nemen en de uitslag van de NCD fotowedstrijd 2018 bekend maken. Bij aanwezigheid van de winnaars worden de prijzen ter plaatse uitgereikt.

Copyright

Door deelname gaat de inzender ermee akkoord dat de foto gebruikt mag worden voor publicatie in het periodiek Cichlidae, publicatie op NVCweb, op de deelnemende bevriende fora, op de NCD, alsmede voor promotionele doeleinden. Uiteraard zal de foto niet zonder toestemming van de originele fotograaf aan derden doorgegeven worden. Ten allen tijde zal de oorspronkelijke fotograaf in het geval van eventuele publicatie worden vermeld.

Vragen?

Voor vragen stuur je een mail naar fotowedstrijd@nvcweb.nl. Wil je wat meer weten over aquariumfotografie? Op NVCweb staat een handig artikel over dit onderwerp, zie: inleiding-aquariumfotografie

 

Succes!

Algemeen: