Een prinses gedrapeerd in goud

Tekst: Magnus Karlsson (African Diving Ltd.) Vertaald en bewerkt uit het Engels door Rob van Erkel.

 

Misschien wel de bekendste Tanganyika Cichlide, is de “Princess of Burundi”. Een prachtige vis, bekend onder de naam Neolamprologus brichardi. Hieronder wordt beschreven waarom de “Princess” een nieuwe wetenschappelijke naam gaat krijgen.
Een nieuwe geografische variant van Neolamprologus pulcher is gevonden bij Kasola Island, in het zuidelijke deel van Tanzania. Het is van aangrenzende populaties te onderscheiden door een gouden kleur, die vooral prominent is op de wangen. De ontdekking werd gemaakt in mei 2008, toen verscheidene nieuwe populaties van de soorten werden gevonden, waarvan de populatie van Kasola Island een van de meest opvallende is.

Algemeen beschouwd als twee verschillende soorten, worden Neolamprologus pulcher en Neolamprologus brichardi, onderscheiden van elkaar, gebaseerd op hun gezichtspatronen van verticale en horizontale strepen. Afwisselende populaties, met van beide één van de twee grote gezichtspatronen, zijn te vinden langs de kust in het zuiden van het meer. En de over het meer verspreid voorkomende vissen, van onderling verbonden populaties, tonen klinisch morfologische variatie. Dat suggereert dat zij van dezelfde soort zijn. (Dierkes et al., 2005). In het gebied tussen Kasola Island en Katili, in zuidelijk Tanzania, zijn populaties met tussenliggende gezichtspatronen gevonden. Met name in risicopopulaties, Nkonkonti point en de nabijgelegen Nakiwumbu rocks, zijn de gezichtspatronen vergelijkbaar met beide soorten (pers. herziene).
De mtDNA-studie door Duftner et al. (2007) is het niet eens met de toewijzing van de twee soorten, die gebaseerd zijn op de gezichtspatronen, en in plaats daarvan een parallelle evolutie geeft van dit patroon. Dit zou op zijn beurt suggereren dat de vele anders gezicht gestreepte bevolking tot één en dezelfde soorten, als alternatief voor veel meer soorten, dan slechts twee, behoren. Zie ook Hieronimus (2008).

Omdat Neolamprologus pulcher (Trewavas & Poll, 1952) voorrang heeft op Neolamprologus brichardi (Poll, 1972) zal de uniforme naam voor hen beiden Neolamprologus pulcher zijn.

De foto toont een volwassen exemplaar van Neolamprologus pulcher ("Prinsess gold"), in zijn volle pracht, bij Kasola Island op vijf meter diepte. Jonge en halfwas dieren kunnen een blauw en gouden gezichtspatroon hebben, maar met de leeftijd van het patroon, wordt de kleur steeds meer goud en de blauwe kleur heeft de neiging te verdwijnen.

 

 

Referenties:
Dierkes, P., Heg, D., Taborsky, M., Skubic, E. and Achmann, R. (2005) Genetic relatedness in groups is sex-specific and declines with age of helpers in a cooperatively breeding cichlid. Ecology Letters, 8 (9): 968–975.

Duftner, N., Sefc, K. M., Koblmüller, S., Salzburger, W., Taborsky, M. and Sturmbauer, C. (2007) Parallel evolution of facial stripe patterns in the Neolamprologus brichardi/pulcher species complex endemic to Lake Tanganyika. Molecular Phylogenetics and Evolution, 45 (2): 706–715.

Hieronimus, H. (2008) Aqua News; Aus zwei mach eins. Aquarium Live, 12 (2): 37. Bede-Verlag, Ruhmannsfelden.

Herkomstgebied: