Apistogramma psammophila - een nieuw ontdekte dwergcichlide uit het stroomgebied van de Rio Atabapo

Apistogramma psammophila – een  nieuwe geophagine dwergcichlide (Teleostei: Cichlidae) van het  Rio Atabapo stroomgebied in Colombia and Venezuela.

Wolfgang Staek & Ingo Schindler hebben onlangs een nieuwe Apistogramma-soort beschreven. Hier een samenvatting van het artikel.

Apistogramma psammophila wordt aangetroffen in het stroomgebied van de beneden  Rio Atabapo in Colombia (Departamento Guainía) en Venezuela (Estado Amazon) De soort kan worden onderscheiden van alle andere beschreven Apistogramma-soorten door de combinatie van de volgende kenmerken: twee donkere strepen op het lichaam, twee vlekken op de borstzijde, de suborbitale streep (ter hoogte van de oogkas) wordt breder naar mate deze meer naar de ventrale zijde gaat, en er is geen staartvlek aanwezig. Bij volwassen mannen zijn de zachte delen van de rugvin en anale vin zodanig verlengd dat deze bijna reiken tot achter de staartvin. De borstvinnen zijn zodanig verlengd dat deze tot aan de helft van de anale vin komen. 

De soort gelijkt erg op Apistogramma diplotaenia Kullander 1987, maar verschilt van deze door een onregelmatig patroon van 6 tot 8 streepvormige vlekken onder de onderste laterale streep en bij volwassen mannen door een rode kleur op de wang en borst tussen het oog en de aanhechting van de borstvin en een duidelijk lancetvormige staarvin. 

Het volledige onderhavige artikel is via deze link in te zien

Vertaald door: Johan Verheesen