Herbeschrijving van Vieja hartwegi (Taylor & Miller 1980) (Teleostei: Cichlidae) van de Grijalva rivier, Mexico and Guatemala, met de beschrijving van een reofiele morph

Onlangs is Vieja hartwegi herbeschreven door Adán E. Gómez-González, Fernando Álvarez, Wilfredo A. Matamoros, Ernesto Velázquez-Velázquez, Juan J. Schmitter-soto, Alfonso A. González-Díaz & Caleb D. Mc Mahang.
 
Vieja hartwegi werd beschreven door Taylor en Miller in 1980 op basis van 45 juveniele en sub-volwassen exemplaren, maar deze soort vertoont een enorme variatie in kleuringpatronen tijdens ontogene ontwikkeling en tussen individuen. Bovendien hebben morfologische gegevens het bestaan aangetoond van twee vormen in V.hartwegi: de typische morph van een matig diepe tot enigszins langwerpige lichaamsvorm met midlaterale band en een reofiele morph met een langwerpige tot enigszins diepe lichaamsvorm en een gebrek aan een midlaterale band. In dit artikel herbeschrijven de auteurs V. hartwegi door het toevoegen van volwassenen en individuen uit brede geografische bereiken, evenals een reofiele morph welke onlangs is ontdekt in de bovenloop van het stroomgebied van de Grijalva in Mexico. Het onderzoek omvat de kleuring, meristische, morfometrische en osteologische kenmerken. Vieja hartwegi is een polymorfe soort waarvan de vormen mogelijk segregeren vanwege habitatvoorkeuren en voedingsgewoonten.
Helaas betreft het geen open access artikel en kunnen wij het niet met u delen.