Nieuwe beschrijving van twee vissen van het geslacht Diplotaxodon uit de diepere wateren van het Malawimeer.

Bij gebrek aan foto's van de nieuw beschreven soorten, volwassen mannetjes van Diplotaxodon limnothrissa (boven), D. apogon (midden) en D. macrops (onder) verzameld uit een sleepnet vangst in het zuiden van Malawi. 

Op 3 april 2018 is er een nieuwe beschrijving van twee vissen uit het geslacht Diplotaxodon uit de diepere wateren van het Malawimeer gepubliceerd.

Jay R. Stauffer, Jr., Titus B. Phiri en Adrianus F. Konings zijn verantwoordelijk voor de beschrijving van twee nieuwe soorten van het geslacht Diplotaxodon, endemisch voor het Malawimeer en voorkomend in de diepere wateren.  Het betreft de soorten Diplotaxodon longimaxilla en Diplotaxodon altus. Diplotaxodon altus onderscheidt zich van de andere soorten in het geslacht op basis van de lichaamsdiepte (35,1-37,8% SL), het aantal kieuwstekels (21-26) en een kleinere wangdiepte (18,2-20,0% HL). Diplotaxodon longimaxilla onderscheidt zich van andere Diplotaxodon spp. vanwege de lichaamshoogte (28,9-32,4% SL), de horizontale oogdiameter (HED 27,1-32,1% HL),  een kleinere wangdiepte (15,2-19,4% HL) en het aantal schubben op de laterale-lijn (35-38). Enkele andere auteurs hebben aangegeven dat er verschillende andere Diplotaxodon spp. voorkomen, maar er waren te weinig exemplaren beschikbaar om gedetailleerde vergelijkingen mogelijk te maken. De twee nieuwe soorten komen sympatrisch voor op een diepte tussen 40 en 130 m. De exemplaren die gebruikt werden voor de beschrijving  van Diplotaxodon altus werden bemonsterd uit netten die 's nachts werden ingezet met behulp van aantrekking door licht. De exemplaren van D. longimaxilla werden bemonsterd uit netten en  zowel overdag als  's-nachts  gevangen. Er zijn verder de drie co-types onderzocht van Diplotaxodon argenteus, de type soort van het genus en er is een lectotype gekozen.

Bron: Biological Society of Washington

Proceedings of the Biological Society of Washington 131(1):90-100. 2018 
https://doi.org/10.2988/PBSW-D-17-00004

Vertaald door Johan Verheesen