Vieja coatlicue sp. nov., een nieuw beschreven cichlide (Actinopterygii: Cichlidae) uit het stroomgebied van Coatzacoalcos, Mexico.

Vieja coatlicue sp. nov., a new species of cichlid (Actinopterygii: Cichlidae) from basin River Coatzacoalcos, Mexico.

Er is een nieuwe Midden-Amerikaanse cichlide beschreven, Vieja coatlicue sp. nov,  door Del Moral-Flores, L.F., López-Segovia E. en Hernández-Arellano, T. (2018) Het is een middelgrote soort binnen de Vieja-groep en is nauw verwant aan Vieja zonata. Deze cichlide laat zich eenvoudig onderscheiden van zijn nauw verwante soortgenoot (V. zonata), waar deze onterecht voor aangezien werd, vanwege de volgende kenmerken; Een lang gerekt lichaam, de aanhechting van de dorsale vin welke begint na het operculum (kiewdeksel) en de niet-draadvormige stralen van de buikvin die niet reiken tot de anus. Vanaf de operculum loopt een ondoorbroken donkere band tot aan de basis van de staartvin, waar deze eindigt in een (caudale) staartvlek. De band wordt doorsneden door zes tot acht nauwelijks zichtbare dwarsbanden. 

Coatlicue was in de Azteekse mythologie de moedergodin van de aarde, de godin van het vuur en de vruchtbaarheid en moeder van de zuidelijke sterren.

Tekst: Johan Verheesen

Bron: http://www.redalyc.org/articulo.oa?id=49855322003