Zes nieuwe Otopharynx-soorten beschreven

Onlangs is er een nieuw artikel gepubliceerd in Bulletin of the Peabody Museum of Natural History (Yale University)  waarin Michael K. Oliver 6 nieuwe Otopharynx-soorten beschrijft. Het voor het Malawimeer endemische geslacht Otopharynx is hiermee uitgebreid met 6 soorten en komt daardoor op 20. De 6 nieuwe soorten zijn verzameld bij zanderige kustzones, tussenliggende rotsachtige of zanderige gebieden of gevangen met sleepnetten op een diepte tot 59 meter.

 Otopharynx alpha (voorheen Otopharynx sp. ‘auromarginatus stripe’), onderscheidt zich van zijn soortgenoten door zijn unieke melaninepatroon met een supra-pectorale  vlek, onopvallende supra-anale en pre-caudale vlekken die onderling een streep vormen, en door zijn opvallend gevormde faryngale kaak met talrijke dicht op elkaar staande kleine tanden.   

Othoparynx mumboensis, (voorheen Protomelas sp. ‘virgatus mumbo’) waarvan wordt gedacht dat ze endemisch is voor het eiland Mumbo, is van de meeste soortgenoten gescheiden door een supra-pectorale vlek geheel geplaatst onder het bovenste zijlijnorgaan, en van alle anderen door een combinatie van 13 kieuwbogen, een faryngale kaak waarvan het achterste deel nagenoeg recht is, de kronen van alle faryngale tanden in het midden zijn verbreed en afgevlakt, een koplengte 30,9-32,2% SL, een lichaamshoogte 35,5-36,1% SL en een onderkaak 35,7-36,2% HL

Otopharynx styrax (voorheen Otopharynx sp. ‘torpedo blue’) heeft een meer langwerpig lichaam (lichaamshoogte 24,3-28,6% SL) dan de overige soortgenoten.

Otopharynx aletes (voorheen Otopharynx sp. “molariform striped" ) kan onderscheiden worden door de combinatie van een supra-pectorale vlek die het bovenste zijlijnorgaan overlapt, zeven of acht verticale strepen onder de dorsale vinbasis, 10 of 11 kieuwbogen, 34-36 schubben op het zijlijnorgaan, een faryngale kaak met molariforme posteromediane (achter in het midden) tanden en een lengte tussen anale vin en staartvin 1,6-2,0 keer zijn hoogte.

Otopharynx panniculus (voorheen Otopharynx “brevirostris yellow”) onderscheidt zich door de combinatie van een prominent aanwezige vierkante supra-pectorale vlek die zich bevindt op de 3de tot 4de verticale streep, geen vlekken op dorsale zijlijn, 13-15 kieuwbogen, 31-33 schubben op het zijlijnorgaan, 15 tot 16 stekels in de rugvin, de afwezigheid van een lacrimale inkeping, en iets vergrote tanden in het midden van de faryngale kaak.

Otopharynx peridodeka (voorheen Trematocranus “brevirostris deep”) lijkt veel op O. panniculus en deelt de afwezigheid van een lacrimale inkeping, maar heeft 34-35 schubben op het zijlijnorgaan en 11-13 kieuwbogen.

Helaas betreft het geen open access artikel en kunnen wij het niet met u delen.

doi.org/10.3374/014.059.0204