Herontdekking van de zeer bedreigde Amphilophus lyonsi

Foto: Aleksei Saunders

Amphilophus lyonsi komt voor in het zuidelijk deel van Costa Rica. Deze cichlide heeft volgens de IUCN red list de status van een zeer bedreigde soort. Ontbossing, verandering in landgebruik, en agrarische vervuiling als gevolg van de uitbreiding van de plantagelandbouw (meestal palmolie) worden genoemd als de grote boosdoeners voor het verdwijnen van A. lyonsi. Van 2009 tot 2019 zijn er meerdere pogingen gedaan om A. lyonsi te vinden, maar deze liepen op niets uit. Er is nu een nieuwe publicatie uitgegeven waarin Arturo et al. de herontdekking van A. lyonsi aangekondigen. Tussen januari 2020 en januari 2022 zijn er op vijftien lokaties in het Coto stroomgebied pogingen gedaan om A.lyonsi te vinden. Deze lokaties waren de rivieren in de omgeving van de type-lokatie, lokaties die gelijkend zijn aan het habitat van de type-lokatie en de vindlokaties behorende bij eerder verzamelde exemplaren in een museum. Het veldwerk ging gepaard met gesprekken met lokale vissers en natuuronderzoekers, evenals het monitoren van lokale visserijgroepen op Facebookpagina's. A. lyonsi werd aangetroffen op drie lokaties, dankzij informatie van lokale vissers die via sociale netwerken benaderd waren. Een vierde lokatie die genoemd werd op de sociale netwerken, heeft niets opgeleverd. 

Het gehele artikel in PDF is via onderstaande link te vinden. Hierin naast de beschrijving van de herontdekking van A. lyonsi, ook nieuwe en bijgewerkte informatie over de morfologie, groei, habitatgebruik en verspreiding van de soort op basis van gegevens en exemplaren die recentelijk zijn verzameld en op museummateriaal. 

Rediscovery of the endangered Amphilophus lyonsi (Gosse 1966) (Cichliformes: Cichlidae) in Costa Rica; extended diagnosis and description and new ecological data