Parananochromis moutingae, een nieuw beschreven soort uit Centraal-Afrika

Op 17 oktober jl. is er een artikel gepubliceerd in het tijdschrift "Ichthyological Exploration of Freshwaters" ((IEF-1074)::1-14 17-okt-2022), waarin Armel Ibala Zamba, Tobit L.D. Liyandja, Anton Lamboj, Jos Snoeks en Emmanuel Vreven een nieuwe soort van het geslacht Parananochromis beschrijven, genoemd P. moutingae. De nieuwe soort wordt endemisch aangetroffen in het midden van het Congo-riviersysteem in Congo en de Democratische Republiek Congo, waar deze is aangetroffen in de rivieren Lefini, lebomo en Mayi Ndombe. De soort is sinds de oorspronkelijke ontdekking in 2008 niet meer aangetroffen in de rivier de Lefini, waarschijnlijk als gevolg van de installatie van een hydro-elektrische dam, maar hij lijkt nog aanwezig te zijn ​​op de andere twee locaties.

 Deze nieuwe soort, welke een lengte heeft van maximaal zes centimeter, onderscheidt zich van overige, voornamelijk in het noorden voorkomende Parananochromis-soorten, door meristische en morfologische kenmerken, zoals drie buisvormige infraorbitale botten, meer schubben tussen de oorsprong van de rugvin en de bovenste zijlijn, meer kleine schubben tussen borst- en buikvin aanhechting, de aanwezigheid van meer kieuwstekels op het onderste deel van de eerste kieuwboog, meer tanden op de faryngobranchiale van de bovenste faryngeale kaak e.d.

P. moutingae komt voor in snelstromende gebieden met zwart water in zowel grote als kleine rivieren en voedt zich met insecten. De nieuwe soort is vernoemd naar Anette Ngoma Moutinga (1978-2012), een voormalig lid van het Congolese ichtyologische onderzoeksteam, dat in 2008 meewerkte aan de ontdekking van de vis. 

Ibala Zamba, Armel & Tobit L.D. Liyandja, Anton Lamboj, Jos Snoeks, Emmanuel Vreven. 2022. "Parananochromis moutingae (Teleostei: Cichlidae): een nieuwe soort uit Centraal-Afrika, en de eerste vermelding van het geslacht in het stroomgebied van de Congostroom". Ichthyologische verkenningen van zoetwater. (IEF-1074)::1-14. DOI: 10.23788/IEF-1074.