Likoma Island

Tekst: Johan Verheesen Foto's: Peter Hofman

Likoma Island is het grootste van twee bewoonde eilanden in het Malawimeer. Het andere kleinere eiland is het nabijgelegen Chizumulu. Likoma en Chizumulu behoren beide tot Malawi, en samen vormen ze het Likoma District. Hoewel beide eilanden liggen op slechts een paar kilometer van Mozambique en volledig worden omringd door de Mozambikaanse territoriale wateren, zijn ze beiden exclaves van Malawi.

Likoma Island heeft een oppervlakte van 18 km². Het is gelegen in het Noord-oostelijke deel van het Malawimeer, 7 km noordwestelijk van Cobue, Mozambique.

Ondanks een hoge bevolkingsdichtheid (12.000) is de natuurlijke omgeving van Likoma eiland grotendeels ongerept. De kust is gevarieerd, met rotsachtige hellingen, zanderige baaien en moerassen. Het binnenland van het eiland is grotendeels bedekt door grasland, met een groot aantal van de baobab bomen (van de Afrikaanse baobab soorten) en mangobomen. De fauna is voornamelijk samengesteld uit kleine reptielen, amfibieën, vogels en een aantal ongewervelde dieren, waaronder schorpioenspinnen. Aan de kust worden af en toe krokodillen waargenomen.