Cichlidae 42-4

Cichlidae 42-4

  • Het geslacht Cyathopharynx bevat 2 soorten, te weten C. foae en C. furcifer. Ad Konings zal de algemene kenmerken van deze vormen bespreken en tevens aangeven in welke opzichten zij zich van elkaar onderscheiden.
  • Dat Tilapiine cichliden niet altijd even populair zijn,  is geen geheim. Vooroordelen zoals "ze worden te groot" of ze zijn kleurloos" zijn veelal de reacties van veel aquarianen. MIchel Keijman laat ons regelmatig zien dat er ook vele mooie en interessante Tilapia-soorten zijn. Dit maal geeft hij een uitgebreide beschrijving van Tilapia sparrmanii. 
  • Ad Konings bracht 2 kratermeren bij Martin Geerts onder de aandacht die de moeite van een bezoek wel waard waren. Juni jongstleden tijdens hun gezamelijke reis naar Tanganjika en Malawi hebben zij de meren Massoko en Kingiri bezocht. Martin voelde zich voor even een ontdekkingsreiziger...
  • Het adopteren van vreemde jongen in een nest komt vaker voor dan men zou verwachten. Sommige soorten gaan zelfs zo ver dat zij pleegouders zijn voor een groot scala aan soorten. Hoe kan dergelijk gedrag zijn ontstaan. Een interessant gegeven dat onder de loep genomen wordt door Thijs Janzen in Cichliden in de wetenschap.
2 016