Epibranchiale

De epibranchiale zijn de belangrijkste bovenste elementen van de kieuwbogen. Vissen met kaken hebben meestal vijf paar functionele kieuwbogen. De laatste boog wordt soms vereenvoudigd, zodat de typische vis beschikt over heeft 4 of 5 paren van de epibranchiale. Aan de ondereinden van de epibranchiale zijn de ceratobranchiale bevestigd. De bovenste uiteinden hechten aan de pharyngobranchiale of een enkele verwante bot. De epibranchiale kan ook dienen ter  ondersteuning van de kamachtige kieuwstekels , tandplaten voor keelholte (keel) tanden, of diverse apofysen voor de bevestiging van de spieren. De belangrijkste zachte weefsel aanhechtingen zijn de kieuwen zelf, die zich naar buiten uitmonden vanuit de epibranchiale, tegenover de kieuwstekels en / of keelholte tanden. De epibranchiale hebben ook een verscheidenheid van zacht weefsel aan de wand van de keel, kieuw spieren, en eventuele interbranchiale septa (weefsels die de kieuwkamers scheiden).

De epibranchiale hebben een interessante lange termijn evolutionaire relatie met de ceratobranchiale. In het algemeen volgen de epibranchiale de "Wet van Williston" (zie onderschrift). Dat betekend dat het aantal epibranchiale vermindert en de mate van specialisatie van de individuele epibranchiale toeneemt. Echter, dit lijkt te gebeuren door het verschuiven van de kern respiratoire functie (ademhalingsfunctie) op de ceratobranchiale, die zeer weinig veranderen.

De "Wet van Williston": 'Het is een wet binnen de evolutie dat de onderdelen in een organisme neigen naar vermindering van het aantal, waarbij dit  aantal onderdelen dan sterk gespecialiseerd zijn in functie "