Malawi Safari 2006 van Peter Hofman

NVC

 

Door: Peter Hofman

 

Twee jaar geleden wist een van de safarileden twee weken verblijf bij Stuart Grant te boeken. Stuart is de exporteur van Malawicichliden in Malawi. Op zijn bedrijf heeft hij een aantal onderkomens gebouwd voor gasten. Hij heeft namelijk regelmatig onderzoekers en fotografen op bezoek. Deze doen uiteraard onderzoek naar cichlides en maken foto's van cichlides. Ad Konings is bijvoorbeeld een regelmatige gast bij hem. Ook Jay Stauffer van de Penn State universiteit komt regelmatig over de vloer voor onderzoek. Gelukkig konden we voor november 2006 iets reserveren.

Toen kwam het programma. Gebaseerd op twee weken hadden we een aantal opties. Met en zonder wildpark. Met of zonder Lake Malawi Nature reserve. Na lang wikken en wegen hebben we, in overleg met Stuart Grant, besloten om de tijd op en in het meer toch te maximaliseren en hebben gekozen voor een week met de boot rondtoeren, een rustdag en nog een paar dagen in het natuurpark.
De Red Zebra Lodge, zoals het onderkomen heet, bestaat uit 6 twee tot drie persoonshuisjes aan elkaar en een losse dubbele bungalow. Er is een apparte eetzaal/bar waar we goed verzorgd werden. Verder zitten we geheel op het terrein van Stuart's export bedrijf, dus we konden letterlijk tussen de vissen, de vissers, de inpakkers en de verzorgers rondlopen. We hebben onze ogen dan ook goed de kost gegeven.

Malawi De export gaat als volgt. Op bestelling van een klant of om de voorraad aan te vullen, worden de gewenste vissen op de aangegegeven plekken gevangen. "Zimbawe Rock", "Minos Reef", "Likoma Island", "Taiwanee Reef" om er maar een paar te noemen. De vissers gaan met zogenaamde hookah-rigs naar beneden. Dit is een duikuitrusting waarbij de lucht van boven uit een bootje, met een compressor naar de duikers wordt gebracht. Deze hebben hierdoor een behoorlijke bewegingsvrijheid, iets wat ze wel nodig hebben in verband met de snelheid van de vissen. Afhankelijk van de soort, zijn er verschillende technieken om de vissen in de netten te krijgen. Eenmaal in de netten, wordt de selectie gemaakt. De gewenste vissen worden uit het net geplukt en tijdelijk in een plastic drum, afgesloten met weer een net, opgeborgen. De vis die niet gewenst is wordt weer vrijgelaten. Als de vangst compleet is, gaan de drums naar de boot. In sommige gevallen, als de vis diep is gevangen, moeten de drums in trappen naar boven gehaald worden om de drukvermindering geleidelijk te laten verlopen. Weer afhankelijk van de plek op het meer, nemen de vissers de vangst direct mee naar Kambiri Point, de plek waar Stuart Grant zijn bedrijf heeft, of gaan ze naar een tijdelijke opslagplaats, tot ze met de veerpont, de Ilala, naar Chipoke worden gebracht. In alle gevallen wordt de vis in eerste instantie de opslagtanks opgeslagen. Vervolgens worden ze uitgesorteerd, zodat iedere bak, een bepaalde soort gaat bevatten. Indien nodig, krijgen de vissen medicamenten. Als het om voorraad gaat, gaan de vissen naar de voorraadbakken buiten het gebouw. Als het om een bestelling gaat, blijven ze in de tanks en komt daar de naam van de besteller op te staan. Als het moment van verschepen daar is, worden de vissen in zakken gedaan, aangevuld met zuurstof. Er kunnen 7 zakken in een piepschuimen doos. Per zak kunnen tussen de 1 en 15 vissen, afhankelijk van de grootte en soort. De dozen gaan met een vrachtwagen naar de luchthaven en worden per vliegtuig verder getransporteerd.

 

Malawi

De tocht over het meer deden we met de Lady Louise II, een van de boten van Stuart. Op de boot waren persluchtcilinders en een compressor aanwezig om te kunnen duiken. Verder de bemanning en een kok. De kok zorgde de hele trip voor alle maaltijden en de bemanning zorgde uiteraard voor de boot, maar assisteerden ook bij de duik activiteiten. En ze deden dat heel erg goed. Onze trip voerde vanuit Nkhata Bay, via Taiwanee reef, naar Chisimulu. Bij Taiwanee reef hebben we Psuedotropheus Saulosi gevangen. Daar vandaan naar Likoma. Bij Likoma hebben we Cynotilapia Afra gevangen. De volgende etappe was een hele lange en was vanwege het weer nog wat aangepast. Vanaf Likoma zijn we naar Chiofu Bay gegaan. Onderweg nog een duik gemaakt op "Minos Reef". Chiofu Bay is ook een kamp van Stuart. Dit ligt bijna recht aan de overkant van het meer tegenover Kambiri point. Het kamp bestaat uit wat sanitaire voorzieningen, parasols en een picknick gelegenheid. Verder een prima strandje om te kamperen. Laatste del van de trip was de etappe terug naar Kambiri point.

De rustdag hebben we gebruikt voor een duik op het nabijgelegen Namalenje eiland. Dit was vanwege de stroming en het losse slib wat minder succesvol.

Het tweede deel van de safari bestond uit een trip naar Lake Malawi National Park met plekken als "Zimbawe Rock", "Otter point" en "Thumbi West". Vanwege het nationale park karakter mogen de vissers hier niets vangen. We gingen weer met de Lady Louise II. Dit tochtje duurde slechts drie en een half uur, afgezien van een duik op Zimbawe Rock. De volgende dag hebben we vanuit "Fat Monkeys" gedoken naar twee eilandjes aan de buitenkant van het park Chiyankhwazi en Chiyankhwaza. Op de terugweg nog in de Ilala gap geweest. Bijna aan de grond gelopen omdat er een probleem met het roer was. Dat heeft de bemanning echter zeer snel op kunnen lossen. De laatste dag gedoken bij Otter Point en op de terugweg naar Kambiri Point, nog een laatste duik bij Thumbi West. Toen zat het er helaas weer op en hadden we nog een dag op Kambiri Point in de Red Zebra Lodge. Nog een bezoek aan de lokale brandhoutmarkt, zoals Stuart de souvenir markt noemt. Monique is met Colin nog naar een lokaal schooltje gegaan wat een project is van Esther Grant. Toen zat er niets anders op dan onze boodschappenlijstjes bij Stuart in te leveren en de bagage weer in te pakken...De volgende morgen vroeg weer op weg naar het vliegveld.

Malawi

Herkomstgebied: