De ondiepe rots biotoop

Tekst: Thijs Janzen - Foto's Jennifer O. Reynolds

Hoewel deze biotoop erg lijkt op de brandingsbiotoop, zijn de bewoners minder aangepast aan de wilde water bewegingen, maar profiteren ze nog wel steeds van de hoge hoeveelheid zonlicht die doordringt. We vinden hier een bodem bedekt met rotsen en keien, waarbij de rotsen in de bovenste 10 meter begroeid zijn met algen. De combinatie van wat minder waterbeweging en een hoge hoeveelheid licht zorgt ervoor dat we hier de meeste algeneters terugvinden, waaronder Petrochromis en Tropheus. Planten zijn nagenoeg afwezig.

Foto: Jennifer O. Reynolds.

Bewoners (naar Ad Konings 1998 en Takeuchi 2010)

Petrochromis soorten
Tropheus soorten
Soorten van het "Neolamprologus brichardi" complex
Neolamprologus leleupi
Alle Altolamprologus soorten
Variabilichromis moorii
Neolamprologus furcifer
Neolamprologus longicaudatus
Lepidiolamprologus elongatus
Lepidiolamprologus kendalli
Telmatochromis temporalis, brichardi, brifenatus & vittatus
Julidochromis marlieri, transcriptus & dickfeldi
Chalinochromis brichardi & popelini
Opthalmotilapia boops
Asprotilapia leptura
Perrisodus microlepis

Veel van deze bewoners bezoeken ook soms de brandingsbiotoop of de overgansbiotoop, de scheidslijnen tussen deze 3 biotopen zijn vrij dun.

In het aquarium

Een ondiepwater rotsbiotoop aquarium bevat het liefst veel stenen met hier een daar wat open plekken ertussen. Afhankelijk van de soorten waar men voor kiest kan men de inrichting en opzet van de bak aanpassen. Indien men kiest voor echte algeneters zoals Tropheus en Petrochromis, dient men een ruime hoeveelheid licht boven de bak te plaatsen, om de algengroei te stimuleren. Bij minder algengeorienteerde soorten zoals bijvoorbeeld de lepidiolamprologussen of de altolamprologussen is het vooral zaak om te zorgen voor voldoende schuilplaatsen in de vorm van rotsen. Veel soorten in deze biotoop zetten af in spleten of holen tussen de rotsen, danwel in slakkenhuizen. Men kan er voor kiezen enkele wat grotere (zee)slakken huizen te plaatsen om zo afzetplaatsen te creëren.

Het is niet ongebruikelijk om soorten uit dit habitat, de brandingsbiotoop en de overgangsbiotoop te combineren. Aangezien deze drie biotopen veel gemeen hebben is dit over het algemeen geen probleem, mits er goed wordt gekeken naar welke soorten men wenst te combineren.

Foto: Altolamprologus compressiceps door Jennifer O. Reynolds

Herkomstgebied: 
Type: