Biotoecus dicentrarchus

Er zijn dwergcichliden en mini-dwergcichliden. Tot de laatstgenoemde categorie reken ik niet alleen soorten zoals Taeniacara candidi, maar ook Biotoecus dicentrarchus.
Vertegenwoordigers van die soort kwam ik 25 jaar geleden voor de eerste keer tegen toen ik er een paar zag rondzwemmen bij Ruinemans in Montfort. In die tijd bracht ik daar mijn overtollige apisto’s naartoe en elke keer wanneer ik daar was keek ik mijn ogen uit. Daar zwommen vaak de mooiste vissen rond. Destijds kon men daar ook vaker aparte vissen tegenkomen, zoals Ivanacara adoketa, een soort die in die dagen nog tot het geslacht Nannacara gerekend werd. Die cichlide werd veel later pas populair bij de liefhebbers van dwergcichliden. Vertegenwoordigers ervan zijn echter zeer agressief en omdat zij bovendien een grootte kunnen bereiken van 25 cm, ligt het niet voor de hand om hen als dwergcichliden aan te merken.

Het geslacht Biotoecus
Terug nu naar het geslacht Biotoecus. Dat werd in 1989 opgesteld door de Zweedse ichthyoloog Sven Kullander, die dacht daarmee twee soorten, te weten B. dicentrarchus en B. opercularis, een eigen plaatsje te hebben gegeven.

Het hele artikel is te lezen als u ingelogd bent

Herkomstgebied: 
Editie Cichlidae: