Pterophyllum sp. "Rio Nanay"

Tekst: Johan Verheesen Foto: Mark Kouwenhoven
Etymologie: 

Pterophyllum komt uit het Grieks: vleugelblad, scalare uit het Latijn: ladder, met een beetje verbeelding zijn in het strepenpatroon de treden van een ladder te zien.  

Referentie: 

Deze soort is nog niet beschreven.

Beschrijving: 

Pterophyllum sp. "Rio Nanay" is naar alle waarschijnlijkheid een natuurlijke variant van de P. scalare. DNA onderzoek welke uitgevoerd is door Prof. Dr. Dirk Bellstedt van de  Stellenbosch University South Africa) heeft dat uitgewezen. Deze schitterende maanvis wordt gekenmerkt door de vele vlekken op het lichaam, die door de goudachtig tot oranjebruine kleur honingkleurig aandoet. Een ander kenmerk is de iriserende blauwe kleur op de kiewdeksels, die ook diagonaal doorloopt naar het dorsale deel van het lichaam. Op het dorsale deel van het lichaam, onder de rugvin, zijn kleine vlekken waarneembaar die kunnen variëren in kleur van rood of bruin tot zwart. De membranen van de staart zijn bij volwassen dieren bruin-violet tot wijnrood gekleurd, wat ook terug te zien is in de aarsvin. 

Herkomst: 
Peru
Verspreiding: 

Pterophyllum sp. "Rio Nanay" wordt aangetroffen in Peru in de Rio Nanay, Rio Momon en Rio Ucayali. 

Gedrag: 

Een rustige vis die goed te houden is in een gezelschapsbak met andere rustige bewoners. Beter worden ze niet gehouden met tetra's of andere visjes in die orde van grootte. De kans is zeker aanwezig dat ze die als voer zien en zich eraan vergrijpen. 

Voedsel: 

Het beste is om ze een goed en gevarieerd menu te geven. Voedsel soorten als Mysis, Artimia, Krill, Zwarte- witte- en rode muggenlarven zullen zeker gewaardeerd worden. Daarnaast zullen ze ook watervlooien en kleine garnalen tot zich nemen. Droogvoer wordt ook wel geaccepteerd, echter moet je dit niet als hoofdvoeding zien.

Kweek: 

Het geslacht wordt pas duidelijk op het moment dat twee ouderdieren gaan afzetten. Dit doen ze doorgaans op een verticaal stuk substraat of een groot blad. Hierop worden dan enkele honderden eitjes gelegd, welke verzorgd worden door beide ouders. De larven worden het best gevoerd met pekelkreeftjes en stofvoer. Wanneer ze wat groter zijn eten ze alles wat hen voorgeschoteld wordt. Veel en vaak water verversen is onontbeerlijk voor een goede groei van de jongen. 

Aquarium: 

Het aquarium heeft een minimale lengte van 120 cm, waarbij de hoogte tenminste 60 cm is. Dit is natuurlijk afhankelijk van de grootte van de te houden groep. Een  aquarium wat flink beplant is en welke voorzien is van enkele stukken kienhout, zal door de maanvissen zeer gewaardeerd worden. Zo kunnen zij zich terugtrekken als zij zich in "gevaar" wanen. 

Stoplicht: 
Groen
Herkomstgebied: