Crenicichla chicha VARELLA, KULLANDER & LIMA, 2012

Tekst: Johan Verheesen Foto's: Sławek Mrożkiewicz
Etymologie: 

"Creni" is onderdeel van het Latijnse crenulatus, wat "snede" betekent, "Cichla" is Grieks voor baars; Het epitheton "chicha" is ter ere van de Paresi (ook wel Halíti genoemd), een inheemse bevolking bestaande uit drie groepen die vergelijkbaar zijn in hun taal en cultuur en oorspronkelijk woonachtig op het Mato Grosso-plateau in de regio van de bovenste Rio Juruena-bekken. Het  verwijst naar "chicha" festiviteiten waar ze elkaar ontmoetten om "olóniti" te drinken, een drank gemaakt met geroosterde tapioca (cassavezetmeel) van mandioca brava (bittere cassave), te dansen en hun mythes te bezingen. Tegenwoordig worden deze vieringen individueel gehouden bij het geven van een naam, wanneer een meisje haar puberale leeftijd bereikt, of bij iets wat tijdgebonden is, zoals een oogst. 

Referentie: 

Varella, H.R., S.O. Kullander and F.C.T. Lima, 2012. Crenicichla chicha, a new species of pike cichlid (Teleostei: Cichlidae) from the rio Papagaio, upper rio Tapajós basin, Mato Grosso, Brazil. Neotrop. Ichthyol. 10(2):233-244. (Ref. 91069)

Literatuur: 

Varella, H.R., S.O. Kullander and F.C.T. Lima, 2012. Crenicichla chicha, a new species of pike cichlid (Teleostei: Cichlidae) from the rio Papagaio, upper rio Tapajós basin, Mato Grosso, Brazil. Neotrop. Ichthyol. 10(2):233-244. (Ref. 91069)

Beschrijving: 

Met een lengte van om en nabij de 14 cm mag Crenicichla chicha gerekend worden onder een middelgrote soort binnen de familie van Crenicichla's. In basis zijn de flanken blauwachtig grijs gekleurd. De kop is citroengroen en deze kleur loopt door tot ongeveer aan de vijfde stekel van de rugvin. Er loopt een donkergrijze laterale band vanaf het pre-orbitale deel, door de post-orbitale tot aan het einde van de staartvin. Deze zelfde donkergrijze kleur komt ook terug in de dwarsbanden op de flanken. De randen van de schubben zijn oranje gekleurd. De rugvin is rood gekleurd, evenals de aars- en staartvin. Wanneer een mannetje zich in broedkleuren tooit, maakt het blauwachtig grijs plaats voor de citroengroene kleur die ook wat intenser wordt. De laterale donkergrijze band vervaagt en de dwarsbanden worden donkerder van kleur. Ook de rode kleur van de rug-, aars-, en staartvin is meer aanwezig. 

Herkomst: 
Brazilië
Verspreiding: 

Rio Papagaio en de daarbij behorende zijrivieren. De Rio Papagaio is zelf een zijrivier van de Rio Juruena, een belangrijke bovenloop van de Rio Tapajós in de staat Mato Grosso, Brazilië. Crenicichla chicha houdt zich op in snelstromend helder water met een rotsachtig substraat. 

 

Gedrag: 

Van Crenicichla's is bekend dat ze onderling zeer agressief kunnen zijn. Ze kunnen daarom beter als paartje gehouden worden. Het is mogelijk om deze vissen samen te houden met andere vissen, mits ze ongeveer dezelfde grootte hebben.  

Voedsel: 

De lichaamsbouw van Crenicichla's verraad dat het hier gaat om rovers. Zo ook Crenicichla chicha. Vanuit een schuilplaats wordt de prooi gadegeslagen en met enige snelheid gegrepen. In de vrije natuur bestaat het menu uit onder andere garnalen, insectelarven en kleine visjes. In het aquarium geeft u hen het best, krill, garnalen, mosselen, vis, muggelarven e.d., al dan niet uit de diepvries.

 

Kweek: 

Crenicichla's vormen een koppel voor het leven. Om tot een koppel te komen neem je meerdere juveniele dieren, ongeveer zes stuks, waaruit zich dan een koppel kan vormen. De eieren worden afgezet in een hol en na vier tot zes dagen zwemmen de jongen vrij rond. 

Aquarium: 

Het aquarium heeft bij voorkeur een lengte vanaf 150 cm en dient te zijn voorzien van redelijk wat schuilplaatsen en holen, ingericht  met keien en (kien)hout en wat stevige planten. De planten worden met rust gelaten, maar kunnen gedurende de paartijd losraken bij het verplaatsen van zand. Temperatuur tussen de 25°C en 29°C.

Stoplicht: 
Groen
Herkomstgebied: