Leticia (Colombia) 2012

Een reisverslag door Ernst van Genne en Johan Egberts

In 1999 gingen de heren voor het eerst naar Colombia. In 2006 ontdekten ze daar een nieuwe Apistogramma-soort die Apistogramma sp. ‘kelleri’ wordt genoemd. In 2008 lukte het niet om naar Leticia te gaan omdat in Colombia bleek dat de vliegtickets er naar toe vals bleken. Dus trokken beide heren er in 2012 weer op uit voor een revanche in het gezelschap van de gebroeders Verduijn. 
Colombia heeft weliswaar een slechte naam, maar in dit grote land kennen we gelukkig ook verschillende gebieden die veilig zijn. Eén van deze gebieden is Leticia, gelegen in het drielandenpunt Colombia-Peru-Brazilië. Maar ook daar geldt als stelregel: een goede lokale gids is onontbeerlijk. 

Waarom een vierde keer naar Leticia?
• Een erg belangrijke reden is dat we iedere keer vissen konden meenemen waarvan niet bekend was dat zij ook in Leticia voorkomen. In de omgeving van deze plaats liggen namelijk enkele biotopen die telkens weer verrassen. In feite ligt Leticia niet ver van de bekende vanggebieden in Peru en Brazilië en vissen houden zich nu eenmaal niet aan landsgrenzen en daarom is de kans groot dat er een mooie mix van verschillende en niet verwachte soorten tot stand komt.. 

Het hele artikel is alleen te lezen als u ingelogd bent.

Herkomstgebied: 
Editie Cichlidae: