Buccochromis lepturus (REGAN, 1922)

Tekst: Johan Verheesen - foto: Ad Konings  
Etymologie: 

Uit het Latijn : bucca = bek, en het Grieks : chromis = vis, lepturus = met dunne staart  

Referentie: 

Maréchal, C. 1991 Buccochromis. p. 29-31. In: J. Daget, J.-P. Gosse, G.G. Teugels and D.F.E. Thys van den Audenaerde (eds.) Check-list of the freshwater fishes of Africa (CLOFFA). ISNB, Brussels; MRAC, Tervuren; and ORSTOM, Paris. Vol. 4.  

Literatuur: 

Ad Konings, Back to Nature Gids voor Malawi cichliden, 2e oplage, 2003.  

Beschrijving: 

Deze soort is een rover die zich ophoudt in de zanderige gebieden van het meer. De jonge dieren komen vooral voor in ondiep water, dicht bij de oever. Volwassen exemplaren worden waargenomen op grotere diepte tot 20 meter. Het mannetje bereikt een lengte tot 42 cm. Het vrouwtje blijft kleiner met een lengte tot 32 cm.  

Herkomst: 
Malawimeer  
Verspreiding: 

Buccochromis lepturus komt voor in het gehele meer en wordt daarnaast ook aangetroffen in het Malombemeer.  

Gedrag: 

Hangt af van de grootte van het aquarium en de medebewoners.

Voedsel: 

Een piscivoor die op een zanderig substraat jaagt op jonge cichliden. In het aquarium geeft men het best krill, artemia, mosselen, visvlees, maar ook droogvoer wordt genomen.  

Kweek: 

In het aquarium kiezen deze vissen een paaiplaats tussen de rotsen. Hierbij is er geen sprake van een permanent territorium.

Aquarium: 

Het aquarium dient een minimale lengte te hebben van 300 cm en een inhoud van 1000 liter, liefst groter. Zorg voor veel zwemruimte met hier of daar een grote steen. Niet houden samen met Mbuna’s of jonge dieren. Deze kunnen als voedsel gezien worden.  

Stoplicht: 
Oranje
Herkomstgebied: