Buccochromis spectabilis (TREWAVAS, 1935)

Tekst: Johan Verheesen Foto's: Imre Hoveling
Etymologie: 

Uit het Latijn : bucca = bek, en het Grieks : chromis = vis

Referentie: 

Maréchal, C., 1991. Buccochromis. p. 29-31. In J. Daget, J.-P. Gosse, G.G. Teugels and D.F.E. Thys van den Audenaerde (eds.) Check-list of the freshwater fishes of Africa (CLOFFA). ISNB, Brussels; MRAC, Tervuren; and ORSTOM, Paris. Vol. 4.
 

 

Literatuur: 

Ad Konings, Malawi cichliden in hun natuurlijke omgeving, 4e oplage, 2007

Beschrijving: 

In tegenstelling tot wat je zou vermoeden bij een lid uit de Buccochromis familie, bereikt Buccochromis spectabilis een lengte van slechts  24 cm. Een vrouwtje blijft met een lengte van 18 cm wat kleiner. Deze rover werd veelal beschouwd als een jonger synoniem van Buccochromis lepturus. Door de vondst van een populatie in Tanzania waarvan de mannetjes een zichtbaar andere broedkleur hebben en de vangst van een gelijkende soort door Snoeks & Hanssens (2004), kon worden vastgesteld dat het gaat om geldige soort. Een broedend mannetje van Buccochromis spectabilis lijkt qua kleurtekening op die van Buccochromis rhoadesii. Het onderscheid kan men zien door de borstvinnen die bij B. spectabilis tot halverwege de aarsvin komen.  

 

Verspreiding: 

Komt voor in het gehele meer, boven de zandbodem.

Gedrag: 

Een vrij rustige niet agressieve soort die je het beste met andere vrijzwemmers kunt houden. Niet samen houden met kleinere soorten. Deze kunnen als voedsel gezien worden.  Je doet er goed aan meerdere vrouwtjes te houden.                    

Voedsel: 

Buccochromis spectabilis is een piscivoor. In het aquarium geef je ze mosselen, garnalen, koolvis, krill e.d.

Kweek: 

Betreft een maternale muilbroeder. Het afzetten gebeurt op het zand.

Aquarium: 

Een kantlengte van tenminste 200 cm en een inhoud van 700 liter. Inrichting door voornamelijk zand, met enkele grote stenen.

Stoplicht: 
Groen
Herkomstgebied: