Chindongo demasoni KONINGS, 1994

Tekst: John Ponsen - Foto's: Rob van Erkel
Etymologie: 

Chindongo, lokale benaming in Malawi voor kleine rotsbewonende vissen; demasoni = naar de importeur Laif DeMason.

Referentie: 

Eschmeyer, W.N. (ed.) 1998 Catalog of fishes. Special Publication, California Academy of Sciences, San Francisco. 3 vols. 2905 p.

Literatuur: 

Ad Konings, Malawi cichliden in hun natuurlijke omgeving, 3e oplage, 2001. Ad Konings, Back to Nature Gids voor Malawi cichliden, 2e oplage, 2003.

Beschrijving: 

Chindongo demasoni  mag met zijn lengte van 8 cm tot de dwergcichliden gerekend worden. De basiskleur is lichtblauw. De flanken bezitten 5 tot 6 vertikale strepen die doorlopen tot in de rugvin. Over de lengte van de rugvin loopt een witte marginale streep. Deze zie je ook terug in de aarsvin en de buikvinnen. Het vrouwtje blijft met een lengte van 6 cm kleiner dan het mannetje en heeft ook dezelfde kleuren. Hierdoor is het geslachtonderscheid lastig te bepalen. Het mannetje is wat robuuster en tijdens de paardrift wat feller gekleurd. In het aquarium kan deze vis een lengte tot 10 cm bereiken.

Herkomst: 
Malawimeer  
Verspreiding: 

Chindongo demasoni wordt alleen gevonden bij Pombo Rocks en bij Ndumbi Rocks, ten zuiden van de monding van rivier de Ruhuhu. Deze Mbuna bewoont daar de bovenste 3 a 4 meter van het rif.

Gedrag: 

In het meer vertoont deze vis een vreedzaam gedrag tegenover zijn medebewoners als ook tegenover soortgenoten. In het aquarium is het echter een behoorlijk agressieve vis en kan men slechts 2 mannetjes houden als het aquarium groot genoeg is en de nodige schuilplaatsen heeft.

Voedsel: 

Chindongo demasoni is een herbivoor en leeft van de algen die aan de rotsen gehecht zijn. Het beste geeft men groen voer in de vorm van spirulina vlokken en tabletten.  Wees terughoudend in het voeren van dierlijk voedsel. De darmen van deze vis zijn daar niet op ingesteld en kan Malawi bloat tot gevolg hebben.

Kweek: 

Reeds bij een lengte van 5 cm is C. demasoni volwassen. Bij een lengte van 15 à 20 mm hebben de juvenielen al dezelfde kleur als hun ouders. De kweek van deze prachtige cichlide is vrij gemakkelijk. Bij voorkeur worden er meerdere vrouwtjes gehouden op 1 mannetje. Zorg voor voldoende schuilplaatsen waar het vrouwtje zich kan terugtrekken. Het best wordt deze vis niet gehouden samen met Chindongo saulosi vanwege de uiterlijke gelijkheden tussen beide mannetjes. Dit zou tot kruisingen kunnen leiden.

Aquarium: 

Het aquarium dient een lengte te hebben van minimaal 100 cm en een inhoud van 200 liter. Richt het aquarium in als een typisch Mbuna biotoop met de nodige rotspartijen waarin voldoende schuilplaatsen aanwezig zijn.  

Stoplicht: 
Groen
Herkomstgebied: