Hemitilapia oxyrhynchus BOULENGER, 1902

Tekst: Serge Spitters - foto's: Michael Visser  
Etymologie: 

Hemi staat voor half; tilapia,, naar een Afrikaanse (Bechuana) naam voor vis Oxyrhynchus, staat voor, snuit onder scherpe hoek.  

Referentie: 

Boulenger, 1902  

Literatuur: 

Konings, Back to Nature Gids voor Malawi Cichliden, 2e oplage. Konings, Malawi cichliden in hun natuurlijke omgeving, 4e oplage  

Beschrijving: 

 

Een forse hooggebouwde soort, waarvan de mannen fraai lichtblauw kleuren en tot 20cm groot worden. De vrouwtjes blijven een paar centimeter kleiner en zijn, zoals bij zoveel Malawi cichliden, een stuk minder opvallend, een beetje geel/bruin met wat zwarte vlekken. Typisch voor de soort is de zwarte vlek op de staart wortel. Bij mannen die volledige op kleur zijn, is die nauwelijks meer te zien.  

 

Herkomst: 
Malawimeer  
Verspreiding: 

De soort komt in het gehele meer voor, overwegend in de buurt van Valisneria velden.  

Gedrag: 

De soort is een maternale muilbroeder. De mannen kunnen best achter de vrouwtjes aanjagen. Het samenhouden als koppel kan alleen indien er voldoende afleiding voor de man in de bak zit (andere soorten), anders zeker met meerdere vrouwtjes samenhouden. Toch een rustige soort, zeker naar andere vissen toe zijn ze tolerant, maar ze laten zich beslist niet ondersneeuwen. Beter niet samenhouden met drukke of dominante soorten.

Voedsel: 

In het wild is deze soort voornamelijk een groenvoereter, ze schraapt algen van de stengels van Valisneria af, overigens zonder de planten zelf aan te tasten. Een teveel aan eiwitten is dus niet geschikt voor de soort. Zorg voor een "groene component" om ze tevreden en gezond te houden, bv. in de vorm van spirulina vlokken. Nog mooier is het als je de Valisneria weet te bealgen zodat ze hun natuurlijke fourageergedrag kunnen laten zien!  

Kweek: 

In het wild maakt de man een nest tussen de planten. Na de afzetting en bevruchting zal het vrouwtje tussen de planten verblijven tot de jongen vrij zwemmen. Met een flink Vallisneria bed in het aquarium zal de soort daar gebruik van gaan maken. Heb je dat niet, zal ze een ondiepe kuil of platte steen gebruiken.  

Aquarium: 

Niet al te klein, gezien het formaat van de volwassen man, minimaal 600 liter. Liefst een flinke bos Vallisneria erin, stenen langs de randen en een zandvlakte. Ze houden zich vooral in de middelste lagen van de bak op.  

Stoplicht: 
Groen
Herkomstgebied: