Metriaclima aurora BURGESS, 1976

Tekst: Johan Verheesen - foto: Johan Verheesen
Etymologie: 

Metriaclima; vanuit het Grieks; Metri = gematigd, clima = schuin en verwijst naar de kop van dit genus. Aurora komt vanuit de mythologie en verwijst naar Aurora (godin), de Romeinse godin van de dageraad.

Referentie: 

Burgess, Warren. 1976. "Studies on the family Cichlidae: 5. Pseudotropheus aurora, a new species of cichlid fish from lake Malawi". Tropical Fish Hobbyist Magazine. 24 (9); pp. 52-56 (crc00182).

Literatuur: 

Cichlidae 15 (1): febr. 1989, Walter Deproost. Malawicichliden in hun natuurlijke omgeving 4de oplage, 2007, Ad Konings. Back to Nature Gids voor Malawicichliden 2de oplage, 2003, Ad Konings.

Beschrijving: 

Metriaclima aurora is een Mbuna met een relatief hoog lichaam dat zijdelings matig is afgeplat. Het lichaam en het bovenste deel van de kop zijn bij het mannetje lichtblauw tot violetblauw gekleurd. Afhankelijk van de stemming worden 7 tot 8 donkere dwarsbanden zichtbaar. De keel en voorste deel van de borst zijn bij de mannetjes goudgeel gekleurd. De aarsvin vertoond meestal één eiervlek. De vrouwtjes en jonge dieren zijn grijsbruin gekleurd en hebben hetzelfde aantal dwarsbanden. Een gele vlek in de aarsvin is bij het vrouwtje niet of nauwelijks zichtbaar. Het mannetje van Metriaclima aurora bereikt een lengte van 11 à 12 cm. Het vrouwtje blijft wat kleiner met 10 cm.

Herkomst: 
Malawimeer
Verspreiding: 

Metriaclima aurora wordt aangetroffen langs de zuidelijke kusten van het eiland Likoma. Verder worden ze aangetroffen bij de eilanden Gome Rock, Mala Point (Mozambique, in het verleden Mara Point genoemd) Tumbi Point en Mbweca Rocks (Mozambique. Daarnaast is ze ook met "succes" uitgezet bij de eilanden Thumbi West, Domwe, Otter Point en Tsano Rock.                                                 

Deze Mbuna wordt voornamelijk aangetroffen in de overgangshabitats.

Gedrag: 

Metriaclima aurora is zoals vele Mbuna's territoriaal en vertoond de nodige dominatie tegenover soorteigen mannen. Het is daarom beter slechts 1 man te houden met meerdere vrouwtjes.

Voedsel: 

Deze Mbuna kamt de loszittende algen uit de algenvelden op de rotsen. In het aquarium kan met het beste voeren met groenvoer zoals spirulina vlokken of tabletten, sla, komkommer e.d. Uiteraard moet er gezorgd worden voor de nodige algen in het aquarium.

Kweek: 

Metriaclima aurora is een maternale muilbroeder. Het territoriale mannetje verdedigt een op de zandbodem of een bij een rotsblok gelegen paaiplaats. Het mannetje graaft een tunnelnest tegen een rots waarna de paring plaats vindt. De jongen worden vrijgelaten na een incubatieperiode van ongeveer 3 weken. Ze worden losgelaten tussen de rotsen, waar zij zich goed kunnen verschuilen tegen de predatoren.

Vrouwtje Metriaclima aurora

Aquarium: 

Het aquarium mag niet al te klein zijn. Een lengte van 120 cm is toch wel echt een minimum. Dit aquarium wordt zoals gebruikelijk bij Mbuna's ingedeeld met een zandbodem en de nodige rotspartijen.

Stoplicht: 
Groen
Herkomstgebied: