Metriaclima greshakei (MEYER & FOERSTER, 1984)

Tekst: Johan Verheesen - foto: Henk Oskam
Etymologie: 

Metriaclima; vanuit het Grieks; Metri = gematigd, clima = schuin en verwijst naar de kop van dit genus. greshakei = genoemd naar Dr. Ansgar Greshake  

Referentie: 

Stauffer, J.R. Jr., N.J. Bowers, K.A. Kellogg and K.R. McKaye 1997 A revision of the blue-black Pseudotropheus zebra (Teleostei: Cichlidae) complex from Lake Malawi, Africa, with a description of a new genus and ten new species. Proc. Acad. Nat. Sci. Philad. 148:189-230.  

Literatuur: 

Ad Konings, Back to Nature gids voor Malawi cichliden, 2e druk, 2003. Ad Konings, Malawi cichliden in hun natuurlijke omgeving, 3e oplage, 2001.  

Beschrijving: 

Metriaclima greshakei is een Mbuna zich ophoudt tussen de rotsachtige gedeelten van de riffen. Een mannetje haalt gemiddeld een lengte van 14 cm. Een vrouwtje blijft kleiner met een lengte van 10 cm. De basiskleur van de man is ijsblauw, vandaar dat deze vis in de handel ook wel bekend staat als Pseudotropheus "Ice blue". De kiewdeksel is voorzien van blauw iriserende vlekken. De flanken zijn afhankelijk van de stemming van de vis voorzien van 8 à 9 flauwe verticale banden. De rugvin is oranje gekleurd en loopt naar achter over in een vlekkenpatroon. De staartvin is ook oranje gekleurd met lichtblauwe vinstralen. De aarsvin is lichtblauw en voorzien van gele eiervlekken. De buikvinnen lopen van lichtblauw over in transparant. Het vrouwtje is overwegend bruin van kleur met een blauwe schijn. De vinnen van het vrouwtje laten ook een oranje tint zien.  

Herkomst: 
Malawimeer  
Verspreiding: 

Deze Mbuna is endemisch voor het Malawimeer en komt voor op 2 riffen die gelegen zijn ten zuiden van het eiland Boadzulu, het Makokola Reef en een ander rif wat hierbij in de buurt gelegen is, maar waarvan de exacte lokatie bij Ad Konings op dit moment nog niet bekend is.  

Gedrag: 

Tegenover mannelijke soortgenoten wordt het territorium verdedigd, maar ze doen dit minder aggressief dan sommige andere Metriaclima soorten.  

Voedsel: 

Metriaclima greshakei leeft in het meer voornamelijk van fytoplankton . In het aquarium zal men hiermee rekening moeten houden en voornamelijk groen voer moeten geven. Daarnaast kan er spaarzaam gevoerd worden met een garnalenmix en wat levend voer als cyclops en artemia.  

Kweek: 

Broedrijpe mannetjes verdedigen een territorium dat voorzien is van een hol tussen de rotsen. Er kunnen meerdere mannelijke M. greshakei worden aangetroffen in een klein gebied. De territoria liggen dan niet meer dan één meter uit elkaar. Vrouwtjes leven in scholen en houden zich op in het open water. M. greshakei is een maternale muilbroeder. Een gemiddeld legsel omvat zo’n 35 eieren.

Aquarium: 

Vanwege de grootte die M. greshakei kan bereiken dient het aquarium een minimale lengte te hebben van 150 cm en een inhoud van 300 liter. Dit aquarium moet voorzien zijn van de nodige schuilplaatsen.  

Stoplicht: 
Groen
Herkomstgebied: