Placidochromis phenochilus (TREWAVAS, 1935)

Tekst: Serge Spitters - foto's: Serge Spitters  
Etymologie: 

Placidochromis komt uit het Latijn, Placidus = stil. Chromis = vis. De soortnaam, phenochilus, komt uit het Grieks, pheno = purper, cheilos = lip.  

Referentie: 

van Oijen, M.J.P., J. Snoeks, P.H. Skelton, C. Maréchal and G.G. Teugels. 1991.  

Literatuur: 

Ad Konings, Malawi cichliden in hun natuurlijke omgeving, 4e oplage, 2008. Ad Konings, Back to Nature Gids voor Malawi cichliden, 2e oplage, 2003.  

Beschrijving: 

Een fraaie, diep purperblauw gekleurde, soort met een tamelijk hoge rug en opvallend witte lippen. De mannen worden ongeveer 17 cm groot, vrouwtjes blijven iets kleiner. Geslachtsonderscheid is zeer lastig. De mannen zijn meestal wat forser gebouwd, dieper blauw en hebben verder ontwikkelde lippen (volwassen), maar met zekerheid is het eigenlijk alleen vast te stellen door de vissen te sexen. Ze houden zich veelal in de buurt van de bodem op.  

Herkomst: 
Malawimeer  
Verspreiding: 

Mdoka, Chesese, and Chirwa Island  

Gedrag: 

Een rustige soort die prima samen te houden is met andere, ongeveer even grote, haplochrominen. De mannen kunnen onderling echter wel flinke knokpartijen aanrichten. Deze soort is feitelijk het beste te houden in een flinke groep, maar kan ook als koppel of trio gehouden worden.

Voedsel: 

Alleseter, komt af op dwarrelend bodemvuil. Dit is ook in het aquarium goed te zien, de vissen zullen bij schoonmaakklusjes onderin de bak vlakbij je handen te vinden zijn. Een gemengd dieet van bv. granulaat, vlokken en kreeftachtigen is prima. Ook een groenvoeraandeel mag niet ontbreken.

Kweek: 

Niet moeilijk, een waterverversing werkt de paarlust wel op, maar is niet persé nodig om ze tot broeden aan te zetten. De vrouwtjes broeden de bevruchte eitjes in de bek uit, tot de jongen groot genoeg zijn om zelfstandig naar eten te zoeken (plm. 3 weken). De vrouwtjes nemen de jongen ook na het lossen nog terug in de bek bij gevaar.

Aquarium: 

Een kantlengte van 150 cm en een inhoud van 400 liter. Veel zwemruimte.  

 

Placidochromis_phenochilus_serge_spitters.jpg

Placidochromis phenochilus man met verder ontwikkelde lippen

Stoplicht: 
Groen
Herkomstgebied: