Placidochromis sp. "Jalo"

Tekst: Johan Verheesen - foto's: Johan Verheesen  
Etymologie: 

Placidus = stil, zacht. Chromis = vis. Jalo is van de vindplaats Jalo Reef  

Referentie: 

N.V.T.  

Literatuur: 

Ad Konings,, Malawicichliden in hun natuurlijke omgeving, 3e oplage. Ad Konings, Back to nature gids voor Malawicichliden, 2e oplage.  

Beschrijving: 

De mannetjes worden 12 cm, de vrouwtjes 9 cm. In het aquarium kunnen ze door het eiwitrijke voedsel groter worden. De man valt vooral op vanwege zijn groene kop. Daarnaast is het lichaam overwegend blauw met donkere dwarsstrepen en de vinnen zijn oranje. De vrouwtjes zijn zilverachtig van kleur.  De juvenielen zijn tot een lengte van ongeveer 5 cm voorzien van 3 donkere vlekken, waarvan er één in het midden op de flank zit, één op de hoogte van de aarsvin en de derde vlek zit bij de staartwortel.

alt

Placidochromis sp. "Jalo" female

Herkomst: 
Malawimeer  
Verspreiding: 

Deze Utaka komt alleen voor bij Jalo Reef, gelegen nabij Nkho –Takota in de sedimentrijke, rotsachtige delen van het rif, maar ze worden ook wel eens aangetroffen in de overgangszone daarvan.  

Gedrag: 

Mannetjes in broedkleuren worden vaak samen met vrouwtjes aangetroffen in foeragerende groepen, waaruit je kan opmaken dat ze niet territoriaal zijn.In het aquarium kunnen ze echter een zwak territoriaal gedrag laten zien wanneer het mannetje zijn broedkleuren toont. Dit blijft dan bij het verjagen uit de directe omgeving. Deze cichlide kan in een koppel gehouden worden, maar meerdere vrouwen heeft toch wel de voorkeur.

Voedsel: 

Een opportunistische eter die wordt aangelokt door opdwarrelend sediment en daar de nodige voedseldiertjes uit haalt. In het aquarium eten de vissen alle soorten voer.

Kweek: 

Vrij eenvoudig. Het mannetje maakt een kuil direct tegen of onder een steen. Een legsel bevat tussen de 40 en 50 eieren.  

alt

Een jong exemplaar van 4 cm. De 3 vlekken zijn nog duidelijk te zien.  

Aquarium: 

Het aquarium dient een lengte te hebben van 150 cm en een inhoud van 300 liter. Inrichting met voldoende open ruimte en schuilplaatsen voor het vrouwtje, die hier graag gebruik van maakt tijdens de broedperiode.

Stoplicht: 
Groen
Herkomstgebied: