Protomelas kirkii (GŰNTHER, 1894)

Tekst: Johan Verheesen - foto: Raymon van Caam
Etymologie: 

Protomelas, uit het Grieks : protos = de eerste, melas = zwart. Kirkii,
naar de Schotse ontdekkingsreiziger Sir John Kirk

Referentie: 

Maréchal, C. 1991 Protomelas. p. 387-393. In: J. Daget, J.-P. Gosse, G.G. Teugels and D.F.E. Thys van den Audenaerde (eds.) Check-list of the freshwater fishes of Africa (CLOFFA). ISNB, Brussels; MRAC, Tervuren; and ORSTOM, Paris. Vol. 4.

Literatuur: 

Ad Konings, Malawi cichliden in hun natuurlijke omgeving, 4e oplage, 2007.

Beschrijving: 

Deze cichlide wordt samen  met enkele andere Protomelas species door de lokale bevolking ook wel “Kambuzi” genoemd. “Kambuzi” hebben als kenmerk één of soms twee horizontale strepen op een zilverkleurig lichaam. De mannetjes van Protomelas kirkii zijn turqouise gekleurd de aarsvin is oranje-bruin van kleur en voorzien van vlekjes.
Het vrouwtje is overwegend bruin-zilverachtig van kleur en is voorzien van een horizontale streep over de flanken.
Het mannetje bereikt een lengte van 18 cm.

Herkomst: 
Malawimeer
Verspreiding: 

Protomelas kirkii houdt zich op in de ondiepe wateren van rustige baaien, waar deze vooral te vinden is in de nabijheid van Vallisneria-velden en is zelden waar te nemen op een diepte van meer dan drie meter. Deze vis wordt doorgaans aangetroffen in groepen.

Gedrag: 

Een vrij makkelijk te houden cichlide. Zoals bij de meeste Malawi cichliden heeft het de voorkeur meerdere vrouwtjes te houden op één mannetje. Vanwege het rustige karakter van Protomelas kirkii is het beter om ze niet samen te houden met de over het algemeen drukke Mbuna.

Voedsel: 

 

<em>Protomelas kirkii</em> leeft voornamelijk van kreeftachtigen en  kleine slakken die zij vinden op Vallisneria- bladeren of op rotsen. <br /> In het aquarium geeft men voeding als kril, mysis, artemia, e.d. 

 
Kweek: 

Het mannetje bouwt een kleine zandburcht die gelegen is op de zandbodem. Veel van deze zandburchten liggen relatief dicht bij elkaar. Er worden ook paaiplaatsen aangetroffen in de Vallisneria-velden.

Aquarium: 

Een zandbodem, een Valisneria-veldje en veel zwemruimte. Hier en daar een steen ter decoratie. De lengte van het aquarium is minimaal 150 cm.

Stoplicht: 
Groen
Herkomstgebied: