Protomelas krampus DIERICKX, KATRIEN & J. SNOEKS, 2020

Tekst: Johan Verheesen foto: Ad Konings
Etymologie: 

Protomelas, uit het Grieks: protos = de eerste, melas = zwart; "krampus" verwijst naar het Europese folkloristische personage Krampus, een demon die stoute kinderen in een tas stopt en ze meeneemt. Deze naam zal te danken zijn aan het pedofage menu van deze cichlide. Daarnaast is ook gekozen voor deze naam vanwege het uiterlijk van Krampus, die een bokachtige kop heeft en het gedrag van deze pedofaag, die muilbroedende cichliden ramt om zo de jongen of eieren te ontvreemden.

Referentie: 

Dierickx, Katrien & J. Snoeks. 2020. "Protomelas krampus, a new paedophagous cichlid from Lake Malawi (Teleostei, Cichlidae)". European Journal of Taxonomy. (n. 672), pp. 1–18. DOI: 10.5852/ejt.2020.672

Beschrijving: 

Protomelas krampus is een pedofage cichlide die een lengte bereikt van 20 cm. Zij is ondergebracht in het geslacht Protomelas op basis van het melaninepatroon, welke een doorlopende midlaterale streep is. In de basis is deze vis grijs gekleurd. De kop en borstvinbasis zijn geelachtig gekleurd. De aarsvin is voorzien van bruingele eiervlekken. 

P. krampus onderscheidt zich van de meeste Protomelas-soorten door het hebben van slechts één binnenste rij tanden, in plaats van twee rijen. Daarnaast onderscheidt deze pedofaag zich van P. insignis, P.spilopterus, H. brachyrynchus, H. urotaenia, Caprichromis liemi en C.orthognathus door een kortere premaxilaire (schedelbot in het voorste deel van de kaak) en een kortere prepectorale afstand (vanaf de voorzijde van de bek tot aan de borstvin) en het gebit.

P. Krampus kan worden waargenomen in de omgeving van scholen utaka. 

Verspreiding: 

Hoewel de meeste geregistreerde locaties in het centrale oostelijke deel van het meer liggen, wordt P. Krampus blijkbaar verspreid langs de kusten van het Malawimeer waargenomen.

 

Voedsel: 

Deze vis is een pedofaag. Het menu van deze soort bevat dus voornamelijk  eieren of jonge larven. Een niets vermoedend muilbroedend vrouwtje wordt vanaf een afstand van enkele meters van bovenaf geramd in een poging het muilbroedende vrouwtje te ontdoen van de eieren of jonge larven. Door de opstaande bek is het eenvoudig om de jongen of eieren die vrij komen te verordenen.

Stoplicht: 
Oranje
Herkomstgebied: 
synoniemen: 

Protomelas sp. 'paedophage'

Hemitaeniochromis sp. 'paedophage'