Taeniochromis holotaenia (REGAN, 1922)

tekst: Age Dorenstouter - foto: Wietze Bron
Etymologie: 

, Taeniochromis; Tainia=(Grieks) streep, chromis= kleur. Holotaenia; holos=(Grieks) geheel, tainia=streep.

Referentie: 

Eerste beschrijving door Regan in 1922.

Literatuur: 

D.H.Eccles en E.Trewavas: Malawian Cichlids Fishes the classification of some Haplochromis genera. 1989 Lake Fish Movies.A.Konings: Malawicichliden in hun natuurlijke omgeving. 2001 Cichlid Press.

Beschrijving: 

T.holotaenia wordt ongeveer 22 cm groot en wordt gekenmerkt door een horizontale zwarte streep die het oog verbindt met de staartwortel. Tussen de ogen bevindt zich ook een zwarte streep. Hierdoor ontstaat de indruk dat de vis rondom van een streeptekening is voorzien. Soms tonen de vissen een heel stel dwarsstrepen, dit is afhankelijk van hun stemming. Vrouwtjes zijn bruin, mannetjes blauw.

Herkomst: 
Malawimeer
Verspreiding: 

Komt in het hele Malawimeer voor boven zandbodems op diepten tussen 10 en 35 meter, maar is zeldzaam.

Gedrag: 

T. holotaenia is een pisivoor en maakt jacht op jonge cichliden. De gestroomlijnde vorm van deze cichlide geeft al aan dat we te maken hebben met een snelle zwemmer.  

Voedsel: 

Op het menu staan kleiner cichliden en ook evertebraten worden niet versmaad. In het aquarium nemen ze graag elk wat grovere voedseltype dat wordt voorgezet, levend voer zoals mysis, en diepvriesvoer als stukjes kabeljauw, schelvis, mosselen en garnalen. Droogvoer wordt ook gegeten.  

Kweek: 

Mannetjes vormen een territorium en bouwen aan de onderkant van een rots een ondiep kraternest. De mannetjes krijgen een blauwe kop en over de rug komt een blauwe waas, de buik wordt gelig, de vinnen krijgen oranje en geelgroene vlekken op een blauwe ondergrond. Muilbroedende vrouwtjes blijven boven het zand en vormen soms kleine groepjes. Is in het aquarium reeds nagekweekt. Het vrouwtje houdt de eieren en later de larven ongeveer 3 weken in de muil alvorens de jongen vrij te laten. Als de jongen vrijzwemmen worden ze nog 3 weken bewaakt door het vrouwtje en keren bij vermeend gevaar en ’s nachts weer terug in de muil. Het opkweken van de jongen met Artemia, cyclops, watervlooien en fijn gesneden mosselen, garnalen en visvlees levert geen problemen op.  

Aquarium: 

Alleen geschikt voor grotere aquaria van 500 liter of meer inhoud. Het aquarium moet een grote zandvlakte hebben met enkele grote stenen. Planten (Vallisneria en hoornblad) worden met rust gelaten en kunnen dus voor de inrichting worden gebruikt.  

Stoplicht: 
Groen
Herkomstgebied: