Paracyprichromis brieni (POLL, 1981)

tekst: Wouter Lemcke - foto: Wouter Lemcke
Etymologie: 

Paracyprichromis: “Lijkt op cyprichromis” (wat zoveel betekent als kleurige karperachtige). De soortnaam brieni verwijst naar professor Paul Brien (universiteit van Brussel).  

Referentie: 

Max Poll, 1981. Contribution a la faune ichthyologique du lac Tanganika. Révision du genre Limnochromis Regan, 1920. Description de trois genres nouveaux et d'une espèce nouvelle: Cyprichromis brieni"; Academie royale de Belgique, Mémoires de la Classe des Sciences; pp. 163-179.  

Literatuur: 

Konings, Ad, 2005 (2e oplage). Back to Nature gids Tanganyika cichliden  

Beschrijving: 

De Paracyprichromis brieni is een haringchiclide die veel lijkt op de Cyprichromis-soorten. In tegenstelling tot zijn neefje de P. nigripinnis, zijn deze vissen overdag te vinden in de open stukken van het aquarium. Zowel mannen als vrouwen hebben gele vinnen, maar alleen de mannetjes hebben er ook nog eens blauwe randen omheen, die vaak ook terug te vinden zijn op het lichaam. Deze vissen worden ongeveer 10-12cm.  

Herkomst: 
Tanganjikameer  
Verspreiding: 

De soort komt in het gehele Tanganjikameer voor en kan in diverse varianten worden aangetroffen.  

Gedrag: 

Een rustig scholenvisje, die niet van drukke medebewoners houdt. Ze zullen andere vissen niets aandoen. Tegen over elkaar zijn ze erg tolerant, al wilen de mannen elkaar nog wel eens even achterna zitten. Ik zelf heb F1 exemplaren en deze hebben niet echt veel last van waterverversen. Ik kan rustig 60% verversen, zonder dat er gevolgen aan zitten.

Voedsel: 

Deze vissen zijn dol op cyclops, zorg dat het grootste deel van het menu uit cyclops bestaat. Ik heb zelf eerst een poosje grover voer gevoerd (krill/mysis/muggenlarve) en hier deden ze het duidelijk veel minder goed op. Vanaf het moment dat ik een stuk meer cyclops ben gaan voeren zijn ze veel actiever, zie ik ze meer en begint het mannetje langzaam de vrouwtjes te versieren.

Kweek: 

Deze soort zijn muilbroeders. Verder heb ik nog geen ervaring met kweek.

Aquarium: 

Bij mij zwemmen deze visjes rond in een meterbak. Dit is echt het minimum, misschien zelfs wel net iets te klein. Als inrichting moet je een open stuk hebben waar ze overdag kunnen rondzwemmen.'s Nachts zitten ze graag tussen de stenen, dus een stenenstapeltje is toch wel een must.

Stoplicht: 
Groen
Herkomstgebied: