Uaru fernandezyepezi (STAWIKOWSKI, 1989)

tekst: Wolfgang Staeck, bewerkt door Alex Becker - foto: Wolfgang Staeck
Etymologie: 

Uaru komt uit een indiaanse taal. Fernandezyepezi is de vernoeming naar de Venezolaanse ichthyoloog Fernandez-Yepez.

Referentie: 

Bonner Zoologische Beitrage 40 (1); p 21

Literatuur: 

Cichlidae 28-2 april 2002

Beschrijving: 

Het geslacht Uaru bestaat op dit moment uit twee soorten, Uaru fernandezyepezi en Uaru amphiacanthoides. De vissen kunnen een lengte bereiken van 25 cm, vertonen een witachtige tot lichtgele grondkleur, waar overheen een blauwe weerschijn ligt. Tot de soorttypische, zwarte kleurtekening behoren een brede zwarte dwarsband, die ongeveer ter hoogte van de eerste zachte stralen de rugvin en de aarsvin met elkaar verbindt, alsmede een brede, de gehele staartwortel bedekkende, zwarte vlek. Zoals dat ook bij Uaru amphiacanthoides het geval is, vertonen jonge exemplaren een kleurpatroon dat sterk afwijkt van dat van de volwassen dieren.

Herkomst: 
Zuid-Amerika
Verspreiding: 

In het afwateringsgebied van de benedenstroom van de Rio Atabapo, Venezuela

Gedrag: 

In het aquarium is Uaru fernandezyepezi een rustige kostganger die zich slechts met mate beweegt. Om die reden zijn deze cichliden, met relatief weinig ruimte tevreden. Schuilplaatsen tussen kienhoutwortels, waarin zij zich terug kunnen trekken, schijnen hun welzijn te bevorderen. Het gedrag van deze soort lijkt veel op dat van discusvissen.

Voedsel: 

Ervaringen, opgedaan met Uaru amphiacanthoides, een soort die graag en gulzig verschillende soorten plantaardige kost eet, doen vermoeden dat men Uaru fernandezyepezi in geen geval uitsluitend dierlijk voedsel mag aanbieden.

Kweek: 

Gezien de watercondities, waarin deze vissen voorkomen doet vermoeden dat de kweekomstandigheden vergelijkbaar zijn als de discus. Het geslacht van de vissen is moeilijk te bepalen , daar zij monomorf zijn.

Aquarium: 

Deze vissen worden uitsluitend aangetroffen in uiterst zacht en zuur zwartwater. Een aquarium wordt het best ingericht met veel schuilplaatsen en kienhout. Het wordt afgeraden ze samen met discusvissen te houden. Een Uara eet snel en veel. Discusvissen eten veel langzamer en komen zo in de verdrukking, waardoor ze op den duur verzwakken.

Stoplicht: 
Groen
Herkomstgebied: