Parachromis Friedrichsthalii (Heckel, 1840)

Wanneer de roofvissen van Centraal-Amerika op enigerlei wijze ter sprake worden gebracht, dan duurt het niet lang voordat iemand het woord “Guapotes“ in de mond neemt. Het gaat daarbij om wat cryptisch gekleurde cichliden die deel uitmaken van het geslacht Parachromis. Dat is een geslacht dat uitsluitend bestaat uit grote en agressieve vissen (P. dovii is zelfs ongeschikt voor de grotere huiskameraquaria). De soorten die ertoe behoren worden in hun verspreidingsgebied door de plaatselijke vissers dan ook veel hoger ingeschat dan dat elders op aarde wordt gedaan door aquariumhouders.
Desondanks zijn hun aantrekkelijke kleurtekening, hun persoonlijkheid en extroverte karakter (althans in gevangenschap) voor de echte liefhebbers van Centraal-Amerikaanse cichliden, voldoende reden om het eens met deze dieren te proberen. Dat kan overigens alleen wanneer de belangrijkste voorwaarde, een bijzonder groot aquarium, vervuld kan worden. Het klinkt misschien een beetje paradoxaal, maar wanneer de omstandigheden waaronder zij gehouden worden optimaal zijn, dan vermindert hun agressiviteit aanzienlijk en dan blijken het vreedzame, meegaande schepselen te zijn, althans wanneer zij hun medebewoners niet direct als voedsel beschouwen.

Parachromis friedrichsthalii is de vertegenwoordiger van deze groep die het verst naar het noorden voorkomt en de enige soort van haar geslacht die van nature in Mexico kan worden aangetroffen. Zij vormt het onderwerp van dit artikel.

Het hele artikel is alleen te lezen als u bent ingelogd.

Herkomstgebied: 
Editie Cichlidae: