Back to Nature Gids voor Tanganjika Cichliden

NVC

tekst en foto's: Thijs Janzen

Type
Naslagwerk

Inhoud

Na een uitgebreide inleiding, waarbij wordt ingegaan op het Tanganjikameer, de cichliden en het houden van cichliden in aquaria en wat daar allemaal bij komt kijken treffen we de sectie aan waar dit boek het meest om bekend staat: een uitgebreide sectie soortsbeschrijvingen, waarin vrijwel elke gangbare soort te vinden is. Ongekend is de hoeveelheid foto,´s die we hier kunnen vinden, elke (gangbare) soort is gedocumenteerd in dit boek.

Foto,´s
De foto's zijn van uitstekende kwaliteit, mooi gedrukt op enigszins glad, spiegelend papier. De foto,´s hebben mooie kleuren en bij elke foto wordt vermeld om welke soort het gaat, en op welke plaats de foto is gemaakt (ook indien het een aquarium betreft). Foto's van een kwaliteit zoals we die gewend zijn van Ad Konings.

Soorts
beschrijvingen

De soortsbeschrijvingen zijn goed, maar door de grote hoeveelheid soorten die wordt beschreven wel wat summier (waarschijnlijk in verband met ruimtegebrek). Let op! De aanbevolen bakmaten gelden voor een soortsaquarium - wil men nog andere soorten erbij houden dan dient men een groter aquarium te nemen. Verder valt het hier en daar op dat sommige soortsbeschrijvingen erg op elkaar lijken en misschien wel zo van elkaar zijn overgenomen. Gelukkig gaat het hier meestal om gerelateerde soorten die qua verzorging inderdaad op elkaar gelijken.

Het boek opengeslagen op een willekeurige pagina, ter illustratie

Eindoordeel
Waarschijnlijk het standaard naslagwerk. Wil men snel een soort opzoeken, dan kan men in dit boek bijna gegarandeerd desbetreffende soort, inclusief foto (!), terugvinden. Voor meer uitgebreide informatie met betrekking tot het houden en verzorgen van de dieren dient men echter wel uit te wijken naar andere, meer gedetailleerde literatuur. Daarnaast zijn van veel soorten ook diverse (plaats) varianten afgebeeld, iets wat we niet terugvinden in andere boeken. Als kers op de taart vinden we achterin een kaart van het meer met daarbij afgebeeld de diverse vindplaatsen incl foto van alle tropheus varianten.
Kortom, een onmisbaar naslagwerk voor de Tanganyika liefhebber!

ISBN
90-806000-2-4

Jaar van uitgave
2005

Taal
Nederlands

Aantal bldz.
192

Herkomstgebied: