Cichlidae 41-4

Cichlidae 41-4

  • Uwe Werner deelt zijn ervaring met Enigmatochromis lucanusi, een kleine, aantrekkelijke en raadselachtige nieuw beschreven cichlide uit Guinea.
  • Juan Miguel Artigas behandelt het geslacht Paraneetroplus en de vier soorten die hiertoe behoren. Hij gaat in op de taxonomie, de fylogenie, de verspreiding, de biologie en de verzorging in het aquarium.
  • Thijs Janzen gaat met zijn rubriek “Cichliden in de wetenschap” in op de vraag “in hoeverre evolueren dezelfde soorten onder dezelfde omstandigheden”. Cichliden zijn bij uitstek het studieobject om hierop een antwoord te geven.
  • Onlangs kwam het bericht dat niet Astatotilapia calliptera, maar Astatotilapia sp. “Ruaha” de voorvader is van alle Malawi haplochrominen. Martin Geerts gaat hier in Cichlidesque nader op in.  
2 015

Enigmatochromis lucanusi een nieuwe...

Toen ik mij wat meer ging interesseren voor de cichliden van West-Afrika, kwam ik in contact met enkele Franse vrienden die zich met dezelfde vissen bezighielden en die mij, in oktober 2008, een paar aardig uitziende cichliden deden toekomen. Het ging daarbij om vertege...

Cichlidesque 41(4)

In deze Cichlidesque een verhandeling van Martin Geerts over de soortenzwerm in het Malawimeer en het ontstaan hiervan. Het hele artikel is te lezen als u ingelogd bent.

Cichliden in de wetenschap 41(4)

In 1976 stelde de beroemde bioloog Stephen Jay Gould de vraag wat er zou gebeuren als we “de film van het leven” terug zouden draaien en evolutie opnieuw zijn kans zouden geven om nieuwe soorten te  evolueren. Zouden we weer met precies dezelfde soorten eindigen, o...

Het geslacht Paraneetroplus. De cor...

Een van de wonderbaarlijkste aanpassingen die we in de natuur kunnen tegenkomen heeft betrekking op het geslacht Paraneetroplus. De daartoe behorende soorten zijn kennelijk alleen maar tot ontwikkeling gekomen om een leven lang op te kunnen zwemmen tegen de sterke stroming d...