Voor u bezocht: Ostafrika­cichlidentag 2019 van de DCG & Zoo Zajac te Duisburg

 Tekst en foto's: Rick Meijdam

Het is 05:15 uur in de ochtend, mijn wekker gaat af en spoedig pak ik de eerste trein vanuit Amsterdam om in Zwolle te raken. Onderweg lees ik wat op cichliden betrekking hebbende literatuur. Het is nog te donker buiten om iets te kunnen zien en in het treinstel zelf verbaas ik mij niet langer over de jongelui die na de nodige alcoholische versnaperingen voldaan huiswaarts keren. Aangekomen in de Hanzestad trof ik Fiebo die voor het station al op mij stond te wachten. Samen reden wij door naar Zoo Zajac te Duisburg waar wij om iets over 09:00 uur zouden arriveren.

Het was 26 januari 2019, op deze datum organiseerde Zoo Zajac in samenwerking met de Deutsche Cichliden-Gesellschaft (kortweg DCG) een speciale 'Ostafrika­cichlidentag'. Zoo Zajac geeft op zo'n evenement vijftien procent korting op alle voorradige uit Oost-Afrika afkomstige cichliden. De DCG voorziet in een informatiestand en had twee sprekers aangetrokken die ieder een voordracht kwamen houden. De NVC wordt traditiegetrouw uitgenodigd door de organisatoren zodat de vereniging met een eigen, naast de DCG gesitueerde, informatiestand eveneens op dit evenement vertegenwoordigd was.

Wolfgang Staeck was de eerste spreker van deze dag en hij hield een voordacht over cichliden uit het Tanganjikameer. Het publiek werd getrakteerd op een complete overzichtsstudie over de cichliden uit dit meer. Begonnen werd met de allergrootste soorten en zo werd teruggewerkt om uiteindelijk met de allerkleinste te eindigen. Beslist een hoogtepunt was de analyse van de verschillende muilbroed-strategieën die Tanganjika-cichliden beoefenen. Ralf Boecker was de tweede spreker van deze dag en hij hield een voordracht over zijn in 2018 gemaakte reis naar het Malawimeer. Tijdens zijn presentatie toonde hij de toeschouwers fraaie onderwaterbeelden van dit meer en de daarin levende cichliden.

Voor het tweede jaar op rij verbaasde ik mij over de grote hoeveelheid Nederlanders die deze locatie aantrekt, zodanig dat het vooralsnog weer een goede beslissing bleek om hier als vereniging zijnde bij aanwezig te zijn. Dat het tijdstip waarop deze dag wordt georganiseerd niet ver voor de NCD ligt is bovendien een gunstige bijkomstigheid. De grootste winst haalt de NVC echter door van dit podium gebruik te maken om de banden met onze oosterburen en diens zustervereniging te versterken. Dat de aankomende NCD beschikt over twee Duitse sprekers die in totaal drie lezingen zullen verzorgen en dezelfde NCD paginagroot in het periodiek van de DCG zal worden aangekondigd is hier dan ook een direct gevolg van.

NVC-type: