Cincelichthys pearsei (HUBBS 1936)

tekst: Jan Roeleveld - foto: John Tuitman
Etymologie: 

Cincelichthys, cincel betekend in het Spaans beitel en Ichthys is in het Grieks vis. Deze naam betekend ook wel, beitel zoals tanden.

 

Pearsei: genoemd naar één van de ontdekkers, een zekere Pearse.

Referentie: 

Hubbs, C. 1936. Fishes of the Yucatán peninsula. Carn.Inst.Wash.Publ. 457: 254-281  

Literatuur: 

Stawikowski, R. & U.Werner. 1998. Die Buntbarsche Amerikas Band 1, Eugen Ulmer Verlag blz382-384 Keijman, M. 1994. Herichthys pearsei, Cichlidae (NVC) 20(5).

Beschrijving: 

Er bestaan van deze soort 2 varianten: een Mexico-variant en een Guatemala-variant. De laatste is slanker gebouwd dan de Mexico-variant, Ook heeft deze variant alleen een zwarte buik zonder een verdere streeptekening en de grondkleur is overwegend groen en wat valer. In Mexico zijn er twee kleurvarianten. De variant uit de Rio Lacanjah heeft naast de zwarte buik ook een aantal zwarte verticale banden. De staartwortel is tevens voorzien van een zwarte vlek. Het lichaam vertoont verder een leemgele grondkleur. Afhankelijk van de gemoedstoestand van het betreffende dier kan deze kleur variëren van grijsgroen tot fel geelgroen. De vinnen en staartvin vertonen vele geelgroen iriserende punten. De andere kleurvariant heeft net als de Guatemala-variant alleen een zwarte buik. Deze vissen kunnen ook de aanzienlijke afmeting krijgen van een 45 cm; over het algemeen blijven de vrouwen iets kleiner en zijn ze wat minder grof, uitzonderingen daargelaten. Nooi redactie: Nadat deze vis in 1936 door Hubs et al in het Noord Amerikaanse geslacht Herichthys was geplaatst bleek de vis toch niet helemaal te voldoen aan de gebits-kenmerken opgesteld in de diagnose van het geslacht Herichthys. Des al niet te min hield Rush Miller de vis bij gebrek aan beter in 1963 in de sectie Herichthys, binnen het geslacht Cichlasoma. Hier staat de vis in `Fishbase´ overigens tot op de dag van vandaag. In 2005 stelde diezelfde Miller in zijn `Freshwater fishes of Mexico´ voor de vis in het bij aquariumhouders populaire geslacht Vieja te plaatsen. Intussen echter heeft MacMahan et al in 2010 een genetisch onderzoek afgerond waaruit blijkt dat deze vis moet worden ingedeeld bij Theraps. Hiervoor moet dan nog wel even de diagnose worden veranderd. Dit brengt ons op de gedachte dat het wellicht eenvoudiger was geweest om toendertijd de diagnose van Herichthys aan te passen;) vooral nu uit dit laatste onderzoek blijkt dat Herichthys een zustergroep is van veel leden van Vieja

Herkomst: 
Mexico, Guatemala.
Verspreiding: 

Mexico en Guatemala; Rio Tulija, Rio Usumacinta, Rio Candelaria. Ook in poelen en meren.  

Gedrag: 

Dit zijn echt hele rustige en gemoedelijke dieren waar je een hoop plezier aan kan beleven. Ze kunnen aardig tam worden, handtam zelfs.

Voedsel: 

Deze vissen zijn echte groenvoer eters. Het voer moet vooral groenvoer zijn, maar ook minstens een keer per week levend of diepvriesvoer.

Kweek: 

Deze vis is niet makkelijk tot kweek te krijgen, maar als ze voldoende ruimte hebben, de juiste vissen erbij zitten en een regelmatige waterverversing wordt toegepast, dan moet het lukken. Het water is dan bij voorkeur 27 graden. Als je deze vissen in baltskleuren hebt gezien, dan wordt vergeet je die aanblik niet gauw. Het is dan een prachtige goudgele vis.

Aquarium: 

Ondanks dat het vreedzame dieren zijn moet deze vissen toch de ruimte gegeven worden. Een aquarium van 225x65x60 is daaarom de minimale bakmaat. Met water van een graad of 27 tonen ze hun mooiste kleuren. De vis op de foto is een mannelijk exemplaar.

Herkomstgebied: 
synoniemen: 

Herichthys pearsei, Hubbs, 1936
Cichlasoma pearsei, Miller, 1966
‘Cichlasoma’ pearsei, Kullander, 2003
Vieja pearsei, Miller, 2005
Theraps pearsei, McMahan et al, 2010
Cincelichthys pearsei, McMahan et al, 2015