Cribroheros longimanus (GÜNTHER 1866)

Tekst Alex Becker, foto Bert Duyck
Etymologie: 

Cribroheros, deze naam is afgeleid van het Latijnse naamwoord crībrum, wat betekend zeef. Crībrō zelf betekend te ziften of zeef.  Heros, is held in het latijn. Deze naam is dan ook een toespeling op de manier van foerageren.

 

longimanus met lange handen (vinnen), De borstvinnen van deze vis zijn lang, hangen naar beneden en lijken net handen als ze hiermee aan het waaieren zijn.  

Referentie: 

Günther, A. 1866. Memoir on the fishes of the states of Central America collected by Messrs Salvin and Godman and Capt. Dow. Proc.Zool.Soc.Lond. 39: 600-604  

Literatuur: 

Stawikowski, R. & U.Werner 1998. Die Buntbarsche Amerikas Band 1, Eugen Ulmer Verlag., blz 484  

Beschrijving: 

Deze soort is een vertegenwoordiger van het geslacht Cribroheros, Dit geslacht bevat over het algemeen soorten die hun voedsel in de bodem zoeken; als zodanig hebben ze wel wat weg van de Zuidamerikaanse aardeters (Geophagus, etc). Hier hebben wij te maken met een tamelijk vreedzame soort. Van C. longimanus zijn verschillende kleurvarianten bekend, onder andere één waarbij de borstpartij roodachtig gekleurd is (vandaar de Engelse naam "red breasted cichlid"). 

 

Mannetjes van deze soort kunnen een lengte bereiken van 20 cm, vrouwtjes blijven een stuk kleiner. Een vrouwtje van 12 cm is al behoorlijk groot. De vissen van deze soort staan er om bekend dat ze zich al bij een geringe lengte gaan voortplanten. Probeer dit te voorkomen, want het gaat ten koste van de groei van het vrouwtje; ze zal nooit uitgroeien tot een mooi volwassen exemplaar. Het broedgedrag verloopt zoals we dat kennen van vele substraatbroedende Middenamerikaanse cichliden.  

Herkomst: 
Costa Rica, Guatemala, Honduras, Nicaragua
Verspreiding: 

Rivieren en meren van de Atlantische afhang van Honduras en Nicaragua, ook wel te vinden op de Pacifische afhang van Guatemala tot Nicaragua.  

Gedrag: 

Dit is een rustige vertegenwoordiger uit het geslacht Cribroheros.  

Voedsel: 

Alleseters, je ziet vaak dat ze het voedsel uitzeven zoals wij dit kennen van de aardeters uit Zuid-Amerika.

Kweek: 

De kweek is niet moeilijk. Ik heb 2 stellen in mijn aquarium rondzwemmen; helaas zie ik dat zij niet zo'n sterke paarbinding hebben. Moeder de vrouw staat er al gauw alleen voor. Eitjes worden op een vast substraat afgezet, steen, hol, hout of glas; het maakt niet uit. Als de jongen uitkomen, worden ze regelmatig verplaatst naar van tevoren gegraven kuilen. Houd hier ook rekening mee bij de inrichting van het aquarium. Dek de wortels van planten af met stenen anders gaan deze onherroepelijk drijven!

Aquarium: 

Deze vreedzame vissen zijn goed met andere soorten samen te houden. Ik denk echter dat een aquarium met een kantlengte van 1 meter minimaal is. Zorg voor niet te grof zand, daar deze vissen graag het zand uitzeven op zoek naar iets eetbaars. Rolkeien, hout en eventueel planten maken de inrichting compleet. Deze vissen voelen zich lekker op een temperatuur tussen de 23-28 graden.

Stoplicht: 
Groen
Herkomstgebied: 
synoniemen: 

Heros longimanus, Günther, 1867
Astronotus (Astronotus) longimanus, Eigenmann, 1893
Cichlasoma (Cichlasoma) longimanus, Jordan et al, 1896
Astronotus longimanus, Eigenmann et al, 1903
Cichlasoma longimanus, Pellegrin, 1904
Thorichthys longimanus, Meek, 1904
Cichlosoma longimanus, Regan, 1905
Cichlasoma (Thorichthys) longimanus, Meek, 1907
Astatheros longimanus, Jordan et al, 1930
Cichlasoma (Amphilophus) longimanus, Miller 1966
Cichlasoma popenoei, Bussing et al, 1975
Amphilophus longimanus, Kullander, 1996
Cribroheros longimanus, Říčan et al, 2016