Maskaheros regani (MILLER 1974)

tekst: Jan Fioole - foto: Jan Fioole
Etymologie: 

Maskaheros, maska betekend masker (een verkorte vorm van mascara). Heros = generieke naam die vroeger gebruikt voor vele neotropische cichliden. Heros betekend in het latijn ook wel held.
Met deze naam verwijst men ook wel naar het masker-achtige uiterlijk, door de brede donkere inter-orbitale staven die opvallend in de soorten van dit genus.

Regani: gernoemd naar de Britse ichthyoloog C.T. Regan.  

Referentie: 

Miller, R.R. 1974. Cichlasoma regani, a new species of cichlid fish from the Río Coatzacoalcos basin, México. Proc.Biol.Soc.Wash. 87(40): 465-472  

Literatuur: 

Stawikowski, R. & U.Werner. 1998., Die Buntbarsche Amerikas Band 1,
Eugen Ulmer Verlag. blz. 402-403.
Keijman, M. 2000. Cichlidae (NVC) 26(1) blz 5-12.

Beschrijving: 

Volwassen exemplaren zijn blauw en zeegroen van kleur met op het gehele lichaam fijne rode spikkels. Soortkenmerkend is vooral de bovenste voorhoofdsstreep, hierbij lijkt het net of dat op die plek de schubben verdwenen zijn en de rode onderhuid zichtbaar is. Het mannelijke exemplaar wordt doorgaans groter als het vrouwelijke en toont vaak mooiere kleuren. Verder kunnen oudere exemplaren een voorhoofdsbult ontwikkelen.  

Herkomst: 
Mexico  
Verspreiding: 

Stroomgebied van de Rio Coatzacoalcos, zoals bijv. de Ri­o Almoloya, Ri­o Malatengo en de Ri­o Jaltepec.  

Gedrag: 

Maskaheros regani is een zwemlustige soort, maar afhankelijk van de overige visbezetting kan zij tamelijk schuw zijn. Om dit tegen te gaan, kan men ze het beste samen houden met medebewoners welke totaal niet schuw zijn zoals bijv. zalmpjes en levendbarenden.  

Voedsel: 

Deze soort kan het beste met ballastrijk voedsel gevoerd worden, zoals bijv. mysis, krill, garnalen en mosselen, uiteraard mag groenvoer in de vorm van spirulina-pellets of -vlokken niet ontbreken.  

Kweek: 

Om Maskaheros regani succesvol na te kunnen kweken moet men beschikken over een goed harmoniërend koppel. Dit kan men het beste bewerkstelligen door een zes tot achttal jonge dieren samen op te kweken zodat ze, als de dieren geslachtsrijp worden, zelf een geschikte partner kunnen opzoeken. Zet men zomaar willekeurig een grote man en vrouw bij elkaar, dan gaat dat meestal niet goed. De balts en voortplanting geschiedt zoals we dat kennen bij de meeste Middenamerikaanse cichliden. De eitjes worden op een vantevoren gepoetst substraat afgezet en bevrucht door het mannetje. Na ongeveer 72 uur zullen de larfjes uit het ei komen en na een kleine week zal het jongbroed vrij gaan zwemmen. De jongen nemen al vanaf het begin pas uitgekomen artemia-naupliën tot zich en op dit menu groeien ze als kool.  

Aquarium: 

Voor de meeste Vieja-soorten geldt toch wel, dat de kantlengte van het aquarium minstens 200 cm moet bedragen, de diepte liefst zo diep mogelijk, maar 50 cm is toch wel het minimum, de hoogte van de bak ook minimaal 50 cm. De inrichting kan men het beste zo natuurgetrouw mogelijk houden. Neem een zanderige bodem met hierdoor gemengd diverse maten kiezels en kleine rolkeien. Verdere opbouw met grote rolkeien en diverse kienhoutstronken en wel zo, dat er natuurlijk gevormde gebieden ontstaan, die de vissen kunnen gebruiken voor het afbakenen van hun territorium.

Stoplicht: 
Groen
Herkomstgebied: 
synoniemen: 

Cichlasoma regani, Miller, 1974
Vieja regani, Allgayer, 1991
Paranetroplus regani, McMahan et al, 2010
Maskaheros regani, McMahan et al, 2015