Petenia splendida (GÜNTHER 1862)

tekst: Alex Becker - foto: Dirk Kloos
Etymologie: 

Petenia: afkomstig van het Peténmeer; splendida: mooi, schitterend.  

Referentie: 

Günther, A. 1862. A catalogue of the fishes in the British Museum (Nat.Hist.) IV: 264-316  

Literatuur: 

Fioole, J. 2000. Cichlidae (NVC), 26(4).  

Beschrijving: 

Deze soort is de enige vertegenwoordiger van het geslacht Petenia. Het uiterlijk doet denken aan Dimidiochromis compressiceps denken; dat is echter een Afrikaanse cichlide. P. splendida wordt veel groter, in de natuur kan de vis een lengte bereiken van 50 cm. In het aquarium worden ze zelden zo groot gezien; een grootte van ongeveer 30-35 cm is dan ongeveer het maximum. Zoals op de foto is te zien, is dit een echte roofvis. Deze gele variant heeft hier net een prooi verschalkt. P. splendida komt in twee kleurvarianten voor.  De eerste heeft een groengrijze basiskleur en kleine stippen over het gehele lichaam. Naarmate de vis ouder wordt kan het geslachtsonderscheid beter worden gezien: de mannen krijgen dan meer stippen op de kop. Bovendien worden ze aanzienlijk groter dan de vrouwen. De geel/oranje variant kan optreden bij sommige volwassen vissen. Bij deze variant kan de intense kleur ook nog beïnvloed worden door een caroteenrijke voeding.  

Herkomst: 
Belize, Guatemala, Mexico  
Verspreiding: 

Rivieren en meren van Yucatán (México) en Guatemala.  

Gedrag: 

De vis kan goed in een groep gehouden worden, al kunnen ze in de paaitijd wat agressief zijn ten opzichte van andere soortgenoten. P. splendida is een rustige roofvis. Hij kan goed worden gecombineerd met andere grote Middenamerikaanse soorten uit zijn leefgebied. Petenia zwemt voornamelijk in de bovenste waterlagen van het aquarium. Zoals op de foto te zien is eindigen kleinere vissen vroeg of laat als prooi. De uitzondering bevestigt overigens de regel: de prooivis op de foto zwemt, weliswaar gehavend, nog steeds in het aquarium van de fotograaf rond.  

Voedsel: 

Alleseter. Om de typische jachttechniek te bewonderen kunnen ook kleine levende visjes gevoerd worden.

Kweek: 

De voortplanting van P. splendida verloopt zoals bij de meeste Middenamerikaanse substraatbroeders. Drie dagen na het afzetten komen de eieren uit en een kleine week later zwemmen de jongen vrij. De ouderdieren zijn erg fanatiek bij het verdedigen van hun legsel.  

Aquarium: 

Een ruim aquarium is een vereiste. Daarbij moet gedacht worden aan een aquarium met een kantlengte vanaf 250 cm. De bak kan worden ingericht met rolkeien en kienhout. Zorg dat er flinke open zwemruimten overblijven.

Stoplicht: 
Oranje
Herkomstgebied: 
synoniemen: 

Petenia splendida, Günther, 1862
Astronotus (Petenia) splendida, Eigenmann, 1893
Petenia splendida, Eigenmann et al, 1894