Rheoheros lentiginosus (STEINDACHNER 1864)

tekst: Michael Kwist - foto: Michael Kwist, Wisse Sluijters
Etymologie: 

Rheoheros, rheo = stroming wat betrekking heeft tot de habitat welke deze soort verkiest. Heros, de generieke naam die vroeger gebruikt voor vele neotropische cichlidensoorten. Heros, betekend ook wel held in het latijn.

 

Lentiginosus, met sproeten.

Referentie: 

Steindachner, F. 1864. Beiträge zur Kenntniss der Chromiden Mejico's und Central-Amerika's. Denkschr.Akad.Wiss.Wien 23(2): 57-74

Literatuur: 

Heijns, W.P.C. 1989. Cichlidae (NVC) 15(3).

Beschrijving: 

Rheoheros lentiginosus is een soort waarvan de mannen ongeveer 25 cm. halen, de vrouwen blijven kleiner. Ze zijn wit/grijs van grondkleur en hebben diverse stippen (sproeten) op het lijf. Vooral de mannen hebben veel stippen, de vrouwen minder. De vrouwen zijn ook herkenbaar aan de blauwe (donkere) vlek in de rugvin. Mannen kunnen een lichte bultvorming op de kop krijgen, deze is niet zo prominent aanwezig als bijv. Vieja melanura.

Herkomst: 
Guatemala, Mexico
Verspreiding: 

Stroomgebied van de Ri­o Usumacinta en de, Ri­o Grijalva (Zuid-México).

Gedrag: 

Rheoheros lentiginosus bewoont rivieren met snelstromend water. Ze zoeken hun voedsel in de bodem, onder andere door het (steeds maar weer) omkeren van kleine steentjes. Een grappig gezicht.

Voedsel: 

Insecten en hun larven.

Kweek: 

Als je een zestal jonge dieren met elkaar laat opgroeien, vormen zich vanzelf diverse koppeltjes. De dieren gaan dan een plaatsje verdedigen in de bak en zullen lichtere kleuren krijgen dan anders. Dit valt ook op wanneer ze eitjes hebben. Ze zullen op de plaats die ze verdedigen (vaak een holletje) eitjes afzetten. Deze komen na ongeveer drie dagen uit en na nog eens vier dagen gaan de jongen vrijzwemmen. De ouders verdedigen de jongen tegen elke indringer. De jongen groeien goed op microvoer en pas uitgekomen Artemia. Ze zijn zeer gevoelig voor plotselinge waterverversingen waardoor ze snel infecties kunnen oplopen.

Aquarium: 

In het aquarium zijn ze goed te houden; het aquarium dient dan wel voldoende zwemruimte te bieden. Daarnaast moeten er ook veel schuilplaatsen zijn, zodat ze zich kunnen terugtrekken als ze ergens van zijn geschrokken. Ook wensen ze een goede watercirculatie en een regelmatige waterverversing waardoor de waterwaarden goed op peil blijven. De medebewoners dienen met zorg te worden gekozen. Soorten als Maskaheros regani, Cincelichthys pearsei en Thorichtys-soorten komen in aanmerking. Ook bijvisjes, zoals levendbarenden, zalmpjes en grondeltjes, kunnen goed als medebewoners dienen. De inrichting moet bestaan uit een zandbodem, wortelhout en hier en daar een steen, maaskeien bij voorkeur. De verlichting dient niet al te fel te zijn. Onder dergelijke verlichting kleuren ze veel mooier, vooral onder een Grolux-lamp. De watertemperatuur ligt het beste tussen de 26 à 28 graden Celsius. Het aquarium zelf dient ongeveer 200 cm. lang te zijn.

Stoplicht: 
Groen
Herkomstgebied: 
synoniemen: 

Heros lentiginosus, Steindachner, 1864
Astronotus (Astronotus) lentiginosus, Eigenmann, 1893
Cichlasoma (Cichlasoma) lentiginosum, Jordan et al, 1896
Astronotus lentiginosus, Eigenmann et al, 1903
Cichlosoma lentiginosum, Regan, 1905
Theraps lentiginosus, Jordan et al, 1930
Theraps rheophilus, Conkel, 1993
Rheoheros lentiginosus, McMahan et al, 2015