Vieja melanura (Günther, 1862)

Tekst Alex Becker, foto Bruce Vandeweghe
Etymologie: 

Vieja is een door de lokale bevolking gebruikte naam voor dit soort hoog gebouwde sterke vissen en betekent `vrouwelijk´ of `oude vrouw´ dat refereert aan de plaatselijke gebruiken dat de vrouwen voor de kinderen zorgen. 

 

melanura : melanos = zwart (Grieks) + oura = staart (Grieks).

Referentie: 

Hubbs, C.L. 1935. Freshwater fishes collected in British Honduras and Guatemala. Misc.Publ.Mus.Zool.Univ.Mich. 28: 22pp  

Literatuur: 

Fioole, J. 2003 Cichlidae (NVC) 29(2) blz 29-33.  

Beschrijving: 

Vieja melanura is een imposante kleurrijke verschijning in het aquarium. Met een lengte van ruim 30 cm, de vrouwtjes blijven kleiner, zijn het echte blikvangers. Doordat de soort een groot verspreidingsgebied kent, zijn er verschillende kleurvarianten bekend. Mede om die rede zijn er nog al wat namen gepasseerd, waarvan de bekendste is Vieja synspilus. Vieja synspilus is dan ook de naam waaronder deze vis momenteel het bekenst is. 

Deze vis kan met vele cichlidensoorten uit zijn verspreidingsgebied worden samengehouden. Soms kunnen de mannetjes een grote voorhoofdbult ontwikkelen. De foto geeft een indicatie van hoe de vis er uit kan zien. Deze vissen beginnen hun kleuren pas te laten zien als ze de lengte van ongeveer 15 cm zijn gepasseerd. Voor de aquariumhouder betekent dit dat hij, als hij zelf jonge dieren opfokt, hier ruim een jaar voor moet uittrekken. Bij een goede verzorging kan deze vis uitgroeien tot ruim 30 cm in 3 jaar.  

Herkomst: 
Belize, Guatemala, Mexico  
Verspreiding: 

Atlantische afhang van Zuid-México (Yucatán), Guatemala en Belize.  

Gedrag: 

Een vis van deze grootte dwingt respect af bij de medebewoners. Toch is V. melanura een rustige vis, die eigenlijk alleen tijdens de broedperiode een territorium afbakent en verdedigt. Deze vis wil natuurlijk wel eens graven en zijn omgeving opnieuw inrichten, maar een cichlidenliefhebber houdt hier rekening mee om teleurstellingen te voorkomen. In een ruim bemeten aquarium met schuilplaatsen kan hij goed worden samengehouden met 'Heros' salvini, Parachromis managuensis, Petenia splendida, Thorichthys meeki, Vieja bifasciatus, Vieja heterospila.

Voedsel: 

Vieja melanura is een echte alleseter, groenvoer mag dus niet ontbreken. Dit betekent echter ook dat planten in het aquarium gedoemd zijn als voedsel te eindigen. Houd hiermee rekening bij het inrichting van het aquarium. Overtollig hoornblad wordt als voedsel genomen, alsook komkommer en slabladeren.  

Kweek: 

Het verkrijgen van een koppel gaat op de welbekende manier, je laat een groep jonge dieren samen opgroeien en je wacht af totdat zich er een koppel heeft gevormd. De andere methode is een koppel overnemen (meestal voor veel geld), al geeft dit geen garantie op nakomelingschap. Het enige zekere van deze methode is dat je een man en een vrouw hebt aangeschaft. Zelf heb ik op deze manier de "spotted" variant aangeschaft. Omdat de vissen lang moesten wennen duurde het ruim een jaar tot de eerste jongen vielen te bewonderen! De balts en voortplanting geschieden zoals we dat kennen bij de meeste Middenamerikaanse cichliden. De eitjes worden op een vantevoren gepoetst substraat afgezet en bevrucht door het mannetje. Na ongeveer 72 uur zullen de larfjes uit het ei komen en na een kleine week zal het jongbroed vrij gaan zwemmen. De jongen nemen al vanaf het begin pas uitgekomen Artemia-naupliën en fijngewreven droogvoer tot zich. Op dit menu groeien ze als kool. Het leuke van deze vissen is dat zij erg lang hun jongen verzorgen wat een prachtig schouwspel in het aquarium oplevert. De nesten kunnen groot zijn, houd hier bij het opfokken rekening mee, daar er weinig markt is voor deze vissen.  

Aquarium: 

Voor de meeste Vieja-soorten geldt toch wel, dat de kantlengte van het aquarium minstens 200 centimeter moet bedragen, de diepte liefst zo diep mogelijk, de hoogte van de bak ook minimaal 50 cm. De inrichting kan men het beste zo natuurgetrouw mogelijk houden. Neem een zanderige bodem met hierdoor gemengd diverse maten kiezels en kleine rolkeien Verdere opbouw met grote rolkeien en diverse kienhoutstronken en wel zo, dat er natuurlijk gevormde gebieden ontstaan, die de vissen kunnen gebruiken voor het afbakenen van hun territorium.  

Stoplicht: 
Groen
Herkomstgebied: 
synoniemen: 

Heros melanurus, Günther, 1862

Astronotus (Astronotus) melanurus, Eigenmann, 1893
Cichlasoma (Cichlasoma) melanurum, Jordan et al, 1896
Cichlasoma melanurus, Evermann et al, 1902
Astronotus melanurus, Eigenmann et al, 1903
Cichlosoma melanurum, Regan, 1905
Cichlaurus melanurus, Jordan et al, 1930

Vieja synspila, Hubbs, 1935

Paraneetroplus synspila, Hubbs, 1935

Paratheraps melanurus, Allgayer, 1989

Vieja melanura, Allgayer, 1991
Cichlaurus hicklingi, Conkel, 1993 (Synoniem van Cichlasoma synspilum)
Heros melanopogon, Kullander, 2003
Paraneetroplus melanura, McMahan et al, 2010
Cichlasoma synspilus, McMahan, 2011