Boulengerochromis microlepis (BOULENGER, 1899)

tekst: Alex Becker - foto: Heinz Büscher
Etymologie: 

Boulengerochromis: chromide vernoemd naar zijn ontdekker Boulenger. Microlepis betekent kleinschubbig.

Referentie: 

Transactions of the Zoological Society of London 15 (4/1); p 94

Literatuur: 

Cichlidae 33-6 2007

Beschrijving: 

Met een lengte van 70 cm en een gewicht van ruim 3 kilo is Boulengerochromis microlepis een zeldzame verschijning binnen de aquaristiek. Zelfs ben ik deze soort nog nooit tegengekomen in de publieke aquaria in Nederland. B. microlepis is in het Tanganjikameer een geliefde sportvis, hij wordt ook wel “Yellow Belly”genoemd, wat verwijst naar de gele kleur van de buik zoals dat ook op bovenstaande foto te zien is. Het schijnt dat deze vis soms in de handel verkrijgbaar is, echter met deze lengte moet je afvragen of deze vis goed kan verzorgen laat staan moet aanschaffen.

Herkomst: 
Tanganjikameer
Verspreiding: 

Komt in het gehele meer voor.

Gedrag: 

Het is een grote vis die, zeker tijdens de broedzorg, niet zal schuwen andere dieren (ook niet-vissen!) met geweld van het kroost vandaan te houden.

Voedsel: 

B. microlepis is een ichthyofaag. Naarmate de vis groter wordt, zullen er ook grotere hoeveelheden vis gevoerd moeten worden. Mits deze vis is over te wennen op diepvriesvoer, betekent dit als dit niet lukt het erg arbeidsintensief is om deze vis goed te verzorgen. Je tweede hobby zal dan sportvisser moeten zijn anders is dit niet vol te houden.

Kweek: 

De kweek van deze vis staat beschreven in het Cichliden jaarboek deel 4 dit ging om jonge exemplaren die nog niet waren uitgegroeid. Er wordt gesuggereerd in de literatuur dat deze vis maar 1x in hun leven zich kunnen voortplanten. B. microlepis is een substraatbroedende soort, die hun jongen tot een lengte van wel 15 cm blijven verzorgen! Let wel, dan zijn deze vissen ongeveer 9 maanden oud.

Aquarium: 

Om deze vissen goed te kunnen houden, praat je toch over een formaat zwembad. Alleen jonge exemplaren zou je kunnen houden in een bak van minmaal 1000 l uitgerust met een filter installatie die is aangepast op het eetgedrag van deze vissen. Echter denk ik dat het beter is om als je deze vissen tegen komt ze te aanschouwen en voor al niet aan te schaffen.

Stoplicht: 
Rood
Herkomstgebied: