Callochromis macrops (BOULENGER, 1898)

Tekst: Melchior de Bruin - foto: Melchior de Bruin
Etymologie: 

Callos is de Griekse benaming voor schoonheid, chromis verwijst naar de vroegere benaming van cichliden. macrops = groot oog.

Referentie: 

Maréchal, C. and M. Poll 1991 Callochromis. p. 32-35. In: J. Daget, J.-P. Gosse, G.G. Teugels and D.F.E. Thys van den Audenaerde (eds.) Check-list of the freshwater fishes of Africa (CLOFFA). ISNB, Brussels; MRAC, Tervuren; and ORSTOM, Paris. Vol. 4.

Literatuur: 

Konings, Ad: Back to Nature gids voor Tanganyika cichliden.

Beschrijving: 

In het meer treft men Callochromis macrops meestal aan in een zanderige habitat in de nabijheid van vegetatie. De mannelijke exemplaren van Callochromis macrops zijn een van de opvallender gekleurde zandcichliden. De kleuren variëren zeer sterk per vindplaats, maar zijn -zeker in de broedperiode- erg spectaculair. (Afbeelding: Callochromis macrops uit Ndole Bay). Vrouwtjes zijn minder opvallend; ze hebben een zilver- tot zandkleurige tekening. De mannetjes kunnen 15 cm worden, de vrouwtjes blijven iets kleiner met 9 cm. Zowel het mannetje als het vrouwtje hebben een subtiele blauwe rand langs de ventrale en dorsale vinnen.

Herkomst: 
Tanganjikameer
Verspreiding: 

Gehele meer, behalve voor de kust van Burundi en de noordwestelijke oever van de Democratische Republiek Congo (voormalig Zaïre)

Gedrag: 

Vrij agressieve zandcichlide. De agressie tussen mannen van dezelfde soort is vooral groot. Callochromis macrops vormt niet echt koppels en is daarom goed te houden in harem-verband (een man met meerdere vrouwen). Ondanks het redelijk agressieve karakter is het geen lastige aquariumvis. Bij voldoende ruimte en afleiding van andere vissoorten zullen er niet snel problemen ontstaan.

Voedsel: 

In de natuurlijke situatie zeeft Callochromis macrops ongewervelden uit het zand. In het aquarium zal C. macrops prima functioneren op vlok- granulaat- en diepvriesvoer.

Kweek: 

Een maternale muilbroeder. De mannetjes maken kraters in het zand en proberen vervolgens de vrouwtjes te verleiden tot afzetten.

Aquarium: 

Een ruim aquarium (min. 100 cm lang) met voldoende (geschikt) zand én voldoende schuilplekken verdient aanbeveling. Bij meerdere mannen is een veel groter aquarium nodig. Callochromis macrops voelt zich ook opvallend goed op zijn gemak in schoon aquariumwater.

Stoplicht: 
Groen
Herkomstgebied: