Callochromis melanostigma (Boulenger, 1906)

tekst: Gerard Wijnsma - foto: Gijs Knoop
Etymologie: 

Callo komt uit het grieks, kalos betekent mooi, al vond ik ook een verwijzing naar harde huid of eelt. Chromis heeft betrekking op de kleur, maar is ook een verwijzing naar oudere cichliden genera.,  De soortnaam heeft betrekking op zwarte (melano) stip(pen) (stigmata), zoals die op het kieuwdeksel en op de rugvin worden aangetroffen.

Referentie: 

Boulenger, 1906.,  Transactions of the Zoological Society of London 17 (6/1); p, 567.

Literatuur: 

Konings, 1998. Tanganyikan cichlids in their natural habitat.
Konings, 2005. Back to Nature Gids Tanganjika cichliden. 2e druk.

Beschrijving: 

Scholenvormende zandcichlide. De mannetjes kunnen spectaculair kleuren (bijna een regenboog), de vrouwtjes zijn zilverkleurig. Opvallend zijn de grote ogen, terwijl de soort toch in ondiep water voorkomt. De man graaft een klein kuiltje voor de balts, volgens Konings worden in het meer ook kegels aangelegd. Maternale muilbroeder. Vrouwen komen in scholen voor, broedende vrouwen ook wel alleen of in kleine groepen. De mannetjes worden maximaal ca 15 cm groot, de vrouwtjes ongeveer 10 cm.

Herkomst: 
Tanganyikameer
Verspreiding: 

Tanganyikameer, de soort komt alleen in het noorden van het meer voor ten noorden van Ubwari, maar er zijn andere Callochromis soorten in de rest van het Tanganyika meer. Leeft op het zand, maar wel in de buurt van beschutting zoals planten of rots.

Gedrag: 

Callochromis melanostigma is een actieve vis, die de hele dag in het zand rondhappen. De mannetjes kunnen erg agressief naar elkaar zijn, zodat ook in grote bakken vaak maar voor één man plaats is. Dit hangt ook af van de inrichting, indien de zichtlijnen in de inrichting gebroken zijn, kan een extra man worden gehouden. Houdt meerdere vrouwtjes bij één man, ook de vrouwtjes kunnen onderling agressief zijn.

Voedsel: 

Het is een makkelijke eter die het meeste commerciële voer zal eten. Als een van de weinige zandcichliden ook samen te houden met Tropheus en te houden op een spirulina dieet. Overigens verschillen de ervaringen hier in. In mijn bak is toch ook zichtbaar dat de vinnen niet helemaal gaaf blijven.

Kweek: 

De soort is een maternale muilbroeder. De vrouwtjes zetten af in de kuil en broeden ca 20-60 eieren in de bek uit gedurende 3 weken.

Aquarium: 

Een ruim aquarium (1,50 x 50 x 50) met genoeg zand. Als medebewoners zijn diverse soorten geschikt. Houdt Callochromis niet met andere zandcichliden zoals Xenotilapia, deze zijn teerder en zullen het onderspit delven.

Stoplicht: 
Groen
Herkomstgebied: