Cyprichromis coloratus (TAKAHASHI & HORI, 2006)

tekst: Alex Becker - foto: Ad Konings
Etymologie: 

Cyprichromis komt uit het Grieks: Cyprinus betekent karper en chromis vis. Dit terwijl wij toch echt met een cichlide te maken hebben! Coloratus komt uit het Latijn verwijst naar de kleurrijke vinnen van de mannetjes.

Referentie: 

Journal of Fish Biology 68: 174-192

Literatuur: 

Koning, Ad. 1993 Het Cichlidenboek: 87- 89,
Geerts, Martin. 2006. Cichlidesque 32(4): 97-98,
Tilburg, Lex van. 2005 beschrijving C. leptosoma Cichlidendatabase NVCweb

Beschrijving: 

Cyprichromis coloratus behoort tot de haringcichliden, een geslacht waarvan nu 5 soorten bekend zijn. Ze komen aan deze naam, omdat deze vissen in grote scholen leven (net als onze maatjesharing) en foerageren boven de rotsformaties in het open water. Van de mannetjes zijn twee kleurslagen bekend, een met een purperkleurige staartvin en een andere met een gele staartvin.

Herkomst: 
Tanganjikameer
Verspreiding: 

Zuidelijke deel van het Tanganjikameer, bij Wonzye Point, Kasenga en Nkumbula Island.

Gedrag: 

C. coloratus leeft op een diepte die varieert van 5 tot ongeveer 35 meter. In het meer komen scholen voor die uit duizenden exemplaren kunnen bestaan. Deze haringcichliden moeten dan ook in een groep worden gehouden, willen wij deze vissen in al hun schoonheid en gedrag tot hun recht laten komen. Zie verder de visbeschrijving van C. leptosoma.

Voedsel: 

Levendvoer zoals daphnia, cyclops en artemia evenals de diepvriesvariant en vlokkenvoer, waaronder spirulina worden goed genomen.

Kweek: 

Daar het mijn niet is bekend of deze vis al gekweekt wordt in gevangenschap zal dit niet echt anders gaan zoals bij de al bekende vertegenwoordigers uit het geslacht Cyprichromis. Omdat deze muilbroeders in groepen leeft is een groot aquarium (minimaal 150 cm) met veel open zwemruimte gewenst. Mannetjes vormen een territorium, beplanting maakt het mogelijk dat meerdere mannetjes dit gedrag kunnen tentoonstellen, doordat zij door de inrichting van de bak elkaar minder goed kunnen zien en daardoor elkaar beter verdragen.

Aquarium: 

Zoals hierboven al staat beschreven, rotsformaties mogen natuurlijk niet in deze bak ontbreken.

Stoplicht: 
Groen
Herkomstgebied: