Cyprichromis zonatus, TAKAHASHI, HORI & NAKAYA, 2002

Tekst: Melchior de Bruin - foto: Melchior de Bruin  
Etymologie: 

Cyprichromis komt uit het Grieks: Cyprinus betekent karper en chromis verwijst naar de vroegere benaming van cichliden. Zonatus (band) komt uit het Latijn verwijst naar de typerende donkere banden van de mannetjes.  

Referentie: 

Tetsumi Takahashi, Michio Hori & Kazuhiro Nakaya (2002), ;New Species of Cyprichromis (Perciformes: Cichlidae) from Lake Tanganyika, Africa; Copeia (4):1029-1036.  

Literatuur: 

Beschrijving: 

In de Zambiaanse wateren van het Tanganyikameer, rond Kasenga, komt een vrij recent beschreven (Takahashi et al., 2002) Cyprichromissoort voor: Cyprichromis zonatus. Voor die tijd door Konings omschreven als Cyprichromis sp. aff. “leptosoma II” en Cyprichromis sp. “zebra”. Deze soort wijkt op bepaalde punten iets af van haar soortgenoten (C. leptosoma, C. pavo, C. microlepidotus, C. coloratus), waarbij het opvallendste kenmerk drie of vier duidelijke verticale donkere banden op de zijkant van volwassen mannelijke exemplaren is. Verder heeft C. zonatus een gele buik en caudale vin. De mannetjes kunnen een lengte bereiken van ongeveer 8 centimeter. De vrouwtjes blijven iets kleiner.  

Herkomst: 
Tanganjikameer  
Verspreiding: 

Zuidelijke (Zambiaanse) deel van het Tanganjikameer, rond Kasenga.  

Gedrag: 

In het meer komen scholen voor die uit duizenden exemplaren kunnen bestaan. Deze haringcichliden moeten dan ook in een groep worden gehouden, willen wij deze vissen in al hun schoonheid en gedrag tot hun recht laten komen. Zie verder de visbeschrijving van C. leptosoma.  

Voedsel: 

Levendvoer zoals daphnia, cyclops en artemia evenals de diepvriesvariant en vlokkenvoer, waaronder spirulina worden goed genomen.  

Kweek: 

Er is weinig bekend over het voortplantingsgedrag van C. zonatus. Gezien de grote gelijkenis met soortgenoten, kan men er vanuit gaan dat de kweek zoals bij de andere Cyprichromissoorten geschiedt. Het vrouwtje zet de eieren af in open water, waarna ze direct (ook door het vrouwtje) in de bek worden genomen. Na grofweg drie weken worden de jongen losgelaten.  

Aquarium: 

Het aquarium moet voldoende lang zijn (minimaal 140cm) om concurrerende mannetjes ruimte te geven. Een man-vrouw verhouding van 1:1 is aan te bevelen (de mannetjes zijn iets mooier, maar bij meer mannen hebben de vrouwtjes geen rust).

Stoplicht: 
Groen
Herkomstgebied: