Lamprologus brevis (BOULENGER 1899)

Foto: Hayath, Tekst: Thijs Janzen
Etymologie: 

Lamprologus betekent "gespierd", brevis (kort) slaat op de grootte van deze cichlide, die erg klein is.

Referentie: 

Boulenger, George Albert. 1899. "Matériaux pour la faune du Congo. Poissons nouveaux du Congo. Cinquième Partie. Cyprins, Silures, Cyprinodontes, Acanthoptérygiens". Annales du Musée du Congo Belge. Zoologique 1; p 122

Literatuur: 

Konings, Ad, Back to Nature gids Tanganyika cichliden
Konings, Ad, Tanganyika cichlids in their natural habitat.
Herrman, Hans-Joachim, Buntbarsche des Tanganjikasees

Beschrijving: 

Lengte van de man is 5cm, de lengte van de vrouw is 4 cm. Lamprologus brevis is een rustige vis en een leuke aanwinst voor in het aquarium. Let wel op bij aanschaf, want Lamprologus brevis lijkt erg op Lamprologus calliurus. Mannen kunnen uitelkaar gehouden worden aan de hand van de vorm van de staart: L. brevis mannen hebben een rondere staartvorm, in tegenstelling tot de staart van L. calliurus mannen.Het beste is om eerst een groepje van 5 vissen aan te schaffen en hieruit een koppel te laten vormen.Laat in geen geval de overige brevis bij het koppel zwemmen i.v.m. ruzie wat weer tot de dood van een van de vissen kan betekenen. Dit koppel houd u natuurlijk en de rest van de overgebleven brevis kunt u terug brengen of weer verkopen.

Herkomst: 
Tanganjikameer
Verspreiding: 

L. brevis komt in het gehele Tanganyikameer voor.Ze worden gezien op diepten van 10 tot 30 meter waar ze in slakhuizen leven. Mannetjes en vrouwtjes zoeken beschutting in hetzelfde slakhuis.

Gedrag: 

Holenbroeder, vreedzame soort.

Voedsel: 

Zooplankton, fijn granulaat, vlokvoer en diverse insectenlarven.

Kweek: 

Zorg voor slakhuizen waar een vis van 5 a 6 cm in kan en voor fijn korrelige zand bodem. Het vrouwtje legt eitjes in de schelp waarna de man deze bevrucht. De eitjes worden door beide bewaakt. Het best te houden als 1m/1v. De jongen kunnen gevoerd worden met Artemia-nauplien en fijngewreven vlok voer.

Aquarium: 

Een aquarium vanaf 60cm volstaat. Er wordt ook gezegd dat een bakje voor 25 liter voldoende is voor een paar, maar mijn persoonlijke ervaring zegt van niet. Zorg voor lege slakkenhuizen en fijnkorrelig zand (ivm graven).

Stoplicht: 
Groen
Herkomstgebied: