Biotoecus dicentrarchus (KULLANDER, 1989)

tekst: Wolfgang Staeck - foto: Wolfgang Staeck, bewerkt door Alex Becker
Etymologie: 

Biotoecus uit het Grieks: biotos = leven, bestaan en oikos = habitat. Dicentrarchus is een verwijzing naar de tweestekelige aarsvin.

Referentie: 

Steindachner (1875) Sitzungsberichte der kaiserlichen Akademie der Wissenschaften - Mathematisch-naturwissenschaftliche Klasse 71 (as Saraca) and as replacement name in: Proceedings of the Academy of natural Sciences of Philadelphia; p 533

Literatuur: 

NVC Cichlidae, 30-5, Wolfgang Staeck

Beschrijving: 

Tot het geslacht Biotoecus behoren slechts twee soorten. B. opercularis en B. dicentrarchus. Deze vertegenwoordigers van dit geslacht worden gekenmerkt door het bezit van een spitse kop, een slank lichaam, een uitzonderlijk lange staartwortel en doordat de rugvin meer zachte dan harde vinstralen heeft. De mannetjes van beide soorten worden niet veel groter dan vijf centimeter, terwijl de vrouwtjes ruim één centimeter kleiner blijven.

Herkomst: 
Zuid-Amerika
Verspreiding: 

Colombia en Venezuela, zowel in het systeem van de Beneden-In­rida als in dat van en de Midden-Orinoco, meer precies in de omgeving van de steden Puerto Ayacucho, Puerto Carreo en Maripa.

Gedrag: 

Biotoecus dicentrarchus is een cichlide die de zandbodem bewoont en die jegens soortgenoten niet agressief is. De broedzorg vindt plaats in een zogenaamde vader-moeder-familie en de taken zijn seksegebonden.

Voedsel: 

Alleseter

Kweek: 

Om vertegenwoordigers van deze soort in een goede conditie te brengen en ermee te kweken is zacht, lichtzuur water nodig en moet het aquarium een lengte hebben van minimaal 60 cm.

Aquarium: 

Een deel van het aquarium moet dicht beplant zijn en de bodemgrond moet uit fijn zand bestaan. Het gaat hierbij om holenbroedende cichliden die hun eieren afzetten tegen het plafond van een broedhol.

Herkomstgebied: